piątek, 27 września 2013

ziemniaki w sosie śmietanowo-pomidorowym....z ziołami



ziemniaki w sosie śmietanowo-pomidorowym....z ziołami 

składniki:
  • 3-4 duże ziemniaki (mogą być w łupinach)
  • 2 duże pomidory małopestkowe
  • olej ryżowy do smażenia
  • zioła prowansalskie suszone 
  • sól,przyprawa chili,pieprz
  • świeży koperek i bazylia 
  • ok.100 ml gęstej śmietany
wykonanie:

Ziemniaki porządnie szorujemy (szczególnie kiedy pozostawiamy w łupinach).Po umyciu kroimy w słupki lub ćwiartki.

Pokrojone ziemniaki, smażymy na odrobinie oleju,na dobrze rozgrzanej patelni,do zarumienienia,dodajemy suszone zioła.

Pomidory (w skórkach lub bez,jak kto lubi),łączymy ze śmietaną,doprawiamy solą i pieprzem,dodajemy do podpieczonych ziemniaków,również świeży koperek i bazylię(posiekane na drobno),doprawiamy chili i zapiekamy wszystko razem,u mnie niemalże do całkowitego rozgotowania pomidorów.

Danie w dwa kwadranse gotowe,na szybką obiado-kolację,i nie tylko,z barszczykiem, jesienną herbatką,a może lampką wina..... ;)

Wersja obrazkowa,przygotowania dania ;)






Inne podobne pomysły zapiekanek/pieczonek z warzywami:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).