ziemniaki w sosie śmietanowo-pomidorowym....z ziołami
składniki:- 3-4 duże ziemniaki (mogą być w łupinach)
- 2 duże pomidory małopestkowe
- olej ryżowy do smażenia
- zioła prowansalskie suszone
- sól,przyprawa chili,pieprz
- świeży koperek i bazylia
- ok.100 ml gęstej śmietany
Ziemniaki porządnie szorujemy (szczególnie kiedy pozostawiamy w łupinach).Po umyciu kroimy w słupki lub ćwiartki.
Pokrojone ziemniaki, smażymy na odrobinie oleju,na dobrze rozgrzanej patelni,do zarumienienia,dodajemy suszone zioła.
Pomidory (w skórkach lub bez,jak kto lubi),łączymy ze śmietaną,doprawiamy solą i pieprzem,dodajemy do podpieczonych ziemniaków,również świeży koperek i bazylię(posiekane na drobno),doprawiamy chili i zapiekamy wszystko razem,u mnie niemalże do całkowitego rozgotowania pomidorów.
Danie w dwa kwadranse gotowe,na szybką obiado-kolację,i nie tylko,z barszczykiem, jesienną herbatką,a może lampką wina..... ;)
Wersja obrazkowa,przygotowania dania ;)
Inne podobne pomysły zapiekanek/pieczonek z warzywami:
- zapiekanka z ziemniaków puree
- zapiekanka ziemniaczano-fasolowa
- wegepieczonka pomysłu Patyski
- zapiekanka z patelni...ziemniaczano-serowa z ziołami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).