A jak oliwki to i oliwa z nich,no i przyprawy jakie lubimy,można też dodać ulubione zioła suszone.Żółty ser,ładnie nam "sklei"kotleciki,podczas pieczenia ,a możemy wykorzystać je zarówno do obiadu jak i w formie przystawki....zapraszam do własnych inspiracji,bo zapewne jest to pomysł,który można wykorzystać na wiele sposobów ;).
Kotlety jajeczne z pęczakiem i oliwkami
składniki: na ok.10 sztuk
- 5 jajek gotowanych na twardo
- 2 jajka surowe
- 1 pęczek koperku lub pietruszki lub szczypiorku
- 2 łyżki bułki tartej+do panierowania
- łyżka otrębów owsianych
- kawałeczek żółtego sera (ok. 40 g)
- kilka oliwek zielonych
- 5 łyżek ugotowanego pęczaku
- przyprawy:sól,pieprz,carry
- oliwa z oliwek 1 łyżka+do smażenia
wykonanie:
Ugotowane jajka obrać,posiekać,dodać pokrojoną na drobno zieleninę.
Dodać pozostałe składniki:utarty na tarce żółty ser,pęczak,posiekane na drobno oliwki,surowe jajka,odrobinę oliwy z oliwek,przyprawy,otręby i bułkę tartą.
Wymieszać wszystkie składniki dokładnie,formować kotleciki.
Panierować w bułce tartej,smażyć na rozgrzanej oliwie, na złoty kolor, na małym ogniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).