środa, 27 listopada 2013

pizza razowa z salami,burakami....i melonem


Miałam inne plany na spędzenie dnia,ale czasem po nocnym dyżurowaniu,sen wygrywa z moimi postanowieniami i wtedy, też i w kuchni muszą zaistnieć ekspresowe rozwiązania.A na dzisiaj właściwie nic nie planowałam...kiedy zaglądnęłam do lodówki ,na pierwszym planie ujrzałam słoik buraków i salami,a w koszyku kurczący się już melon.Z ciekawości zajrzałam do "wujka google"..... i znalazłam fajne inspiracje na pizzę z pieczonymi burakami np.Tu.
 A melon w" internetowej przepisowni" ,królował w towarzystwie sałatek i przystawek głównie....pomyślałam :"a może,by połączyć te dwa składniki ze sobą?"...no i tak powstała moja  niekonwencjonalna pizza.Kto lubi buraki myślę,że nie będzie rozczarowany .Zapewne podpieczone krążki buraka ciekawiej by się prezentowały wizualnie i smakowo,ale ja miałam już przetworzone buraki,z dodatkiem chrzanu,no to takie wykorzystałam. Moncia była tak  zaintrygowana nowymi smakami pizzy,że w ostatniej chwili udało mi się ją powstrzymać,by  przed pokrojeniem zrobić kilka ujęć.Swoją drogą,fajnie czasem poeksperymentować we własnej kuchni,i zaskoczyć "nowościami " domowników,nawet jak do końca nie wiedzą co jedzą ..  ;).

p.s.przy okazji pozdrowienia dla Kamili ,która jest Aniołem strzegącym mojego bloga (Monia mi wszystko donosi ).Zapraszamy na pizzę.

pizza razowa z salami,burakami....i melonem


składniki na ciasto:

  • 300 g mieszanej mąki pszennej (u mnie typ 550 i 2000 po połowie)
  • opakowanie drożdży instant (7 g)
  • ok.200 ml wody ciepłej 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
nadzienie do pizzy:
  • salami w plasterkach (kilka plastrów dużych lub małe talarki ok.15)
  • plaster melona żółtego
  • kilka łyżek buraków z chrzanem (mogą też być podpieczone w krążkach)
  •  plaster żółtego sera(ok.100 g
  • oregano suszone (garść)
  • 2 duże ząbki czosnku 
  • przyprawy:chili z młynka (mieszanka przypraw)
  • 3 plastry suszonych pomidorów (u mnie w oliwie)
  • kawałeczek sera lazurowego (ok.50 )
dodatkowo:
  • sosy :czosnkowy lub keczup
  • forma -u mnie duża tortownica natłuszczona oliwą z oliwek
Wykonanie:

Do dużej  miski wsypać mąki przesiane przez sito i drożdże instant, cukier,sól.Wszystko dokładnie wymieszać.Następnie stopniowo dodajemy wodę i wyrabiamy rękami ciasto,pod koniec dodajemy oliwę.

Wyrobione w misce ciasto ( pod przykryciem np.ręcznikiem kuchennym),pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na niecałą godzinę.

Gotowe ciasto odgazowujemy,następnie formujemy w tortownicy,wypełniamy nadzieniem, do pieczenia pozostawiamy na samym spodzie.

Nadzienie do pizzy : spód posypałam przyprawą chili z młynka-mieszanka przypraw, układamy salami pokrojone na ćwiartki,mogą też być gotowe małe krążki salami, plastry cienkie melona,buraki,plasterki suszonych pomidorów,posypujemy wszystko utartymi wiórkami żółtego sera +kruszymy ser pleśniowy.Wierzch pizzy posypujemy suszonym oregano i utartym czosnkiem.

(p.s.Użyłam buraków przetworzonych ,pasteryzowanych w słoikach z chrzanem,bo takie akurat miałam,ale podoba mi się też  pomysł zapiekanych buraków z piekarnika.

Uwaga!Buraki z piekarnika:umyć, skropić oliwą i podpiec w 180 stopniach  koło 2 kwadranse.Wyciągnąć z piekarnika, ostudzić, obrać i pokroić na plasterki.)

Pizzę pieczemy w nagrzanym piekarniku ,w temp.200 stopni,pół godziny,grzałka góra-dół.

Gotową podajemy z sosem czosnkowym lub keczupem i lampką wina.Smakuje na ciepło,jak i przestudzona.





Pomysł dodaję do akcji : "Męski lunch",bo kawałek takiej pizzy spokojnie można i do pracy zapakować (chociaż już niestety bez lampki wina),ale komu zostanie ,to w domku już kolejny kawałek tej pizzy z winkiem można dokończyć,prawda Panowie....? ;).

4 komentarze:

  1. Bardzo ciekawe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ;)...mdłe smaki: buraka i melona ,w połączeniu z czosnkiem i chrzanem nadają tej pizzy całkiem fajnego smaku.Nam smakowała ....

      Usuń

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...