W kuchni polskiej,nie może ich zabraknąć,a mowa o gołąbkach oczywiście,które w naszej rodzinnej tradycji goszczą od zawsze.Robimy je najczęściej z ryżem,ale również dobrze smakują z kaszą gryczaną,w wersji łączenia z mięsem mielonym. Osobiście jadam je jako danie główne, z sosem lub bez , smakują o każdej porze . Nasza rodzinna tradycja , to głównie kuchnia wschodnia, chociaż gołąbki znane są w wielu regionach Polski ;)
Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem
składniki
- 1 główka kapusty białej
- 500 g mięsa mielonego
- 500 g ryżu
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- przyprawa do gołąbków
- woda/bulion
przygotowanie
Ryż opłukać i ugotować w osolonej wodzie na półmiękko. Odcedzić i odstawić do przestudzenia.
Cebulę drobno posiekaną zarumienić na maśle.
Z kapusty wyciąć głąb. W dużym garnku zagotować osoloną wodę i włożyć do niej główkę kapusty. Gotować przez kilka minut, aż liście zmiękną. Wyjąć z wody i delikatnie oddzielić liście ,odkładać na bok.Jeśli w środku liście są jeszcze twarde, ponownie wrzucić do wrzątku , podgotować, aż liście zmiękną.
W misce wymieszać mięso mielone z ryżem i cebulą. Doprawić przyprawą do gołąbków. Farsz mięsno- ryżowy nakładać na liście i zwijać je w rulony, oba końce wcisnąć do środka, tak aby farsz się nie wydostał na zewnątrz.
Dno garnka wyłożyć liśćmi, ułożyć gołąbki,warstwami, obok siebie, na wierzchu rozłożyć pozostałe liście kapusty. Wodą/bulionem zalać gołąbki, tak by były w całości przykryte, gotować do miękkości.Podawać na ciepło.
Odgrzewane, przed podaniem mogą być duszone/smażone na tłuszczu.
Można podawać z sosem pomidorowym* ,lub innym ulubionym np.grzybowym.
sos pomidorowy:
składniki:
- puszka pomidorów w całości
- mały słoiczek przecieru pomidorowego
- 2 duże ząbki czosnku.
- szczypta zielonej bazylii
- szczypta zielonego koperku
- szczypta suszonego oregano
- papryka słodka
- szczypta cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- płaska łyżka mąki
- 3-4 łyżki śmietany
- 1/3 szklanki zimnej wody
przygotowanie:
Na oliwie z oliwek podsmażamy rozdrobniony czosnek, dodajemy bazylię i oregano , podsmażamy.
Pomidory miksujemy i dodajemy do ziół,wraz z przecierem pomidorowym, doprawiamy papryką i odrobiną cukru.
Mąkę rozprowadzamy w zimnej wodzie,dodajemy do miksu pomidorowego, wszystko razem gotujemy przez ok. 15 minut na małym ogniu.
Pod koniec zabielamy sos śmietaną z odrobiną soli,dodajemy zielony koperek.
pyszny pomysł, bardzo lubię gołąbki:D
OdpowiedzUsuńJa też,począwszy od śniadania,na kolacji z nimi skończywszy ;)
UsuńBasiu u mnie też gołąbki mogłyby być podawane o każdej porze dnia:) Zawsze z sosem pomidorowym, mniam!
OdpowiedzUsuńMniam, .....
OdpowiedzUsuńco to za przepis; dodaj przyprawe do golabkow? nie rozumiem tego
OdpowiedzUsuńMożna w sklepach kupić gotową mieszankę przypraw do gołąbków np.tu http://ale-raj.pl/przyprawa-do-golabkow.html
Usuń