środa, 12 marca 2014

bułeczki drożdżowe z serem....i wiosna w ogrodzie


Szczęśliwy dom, z czasów dzieciństwa ,kojarzył mi się zawsze z zapachem domowego chleba i słodkimi wypiekami drożdżowymi.... bułkami z jagodami, rogalami lub pączkami z dżemem, albo ciastami z owocem i kruszonką. Sama do ciast drożdżowych nie mam zbyt szczęśliwej ręki, ale w rodzinnym domu chętnie drożdżowymi wypiekami się częstuję, chociaż mama mówi, że już jej nie wychodzą tak dobre jak dawniej, to wcale jej nie słuchamy i zjadamy drożdżowe wypieki, jak dawniej, ze smakiem ;).

bułeczki drożdżowe z serem twarogowym
(źródło-Kuchnia Polska)

Składniki:
  • 6 dkg drożdży
  • pół l mleka
  • 20 dkg cukru
  • 15 dkg tłuszczu (masła)
  • 2 jaja
  • 4 żółtka
  • 1 kg mąki pszennej
  • sól (szczypta)

  • tłuszcz do posmarowania formy
  • 1/2 jaja lub białko ,do posmarowania bułeczek po wierzchu
masa serowa:
  •  0,5 kg zmielonego twarogu 
  •  pół szklanki cukru
  •  łyżka cukru wanilinowego
  •  2 żółtka

Ser utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać żółtka . Można też dodać garść rodzynek lub skórek kandyzowanych.
Wykonanie: 

Mąkę przesiać do miski,pozostawić w temp.pokojowej.

Przyrządzić ciasto drożdżowe wg przepisu:drożdże rozetrzeć w garnuszku z cukrem,dodać mleko,25 dag mąki,dokładnie wymieszać,odstawić pod przykryciem,do wyrośnięcia.

Żółtka utrzeć z cukrem,na pulchną masę,tłuszcz stopić na małym ogniu. 

Gdy rozczyn wyrośnie o 100 %,połączyć go z mąką,posolić,wyrabiać ręką dokładnie ciasto,mieszając wszystkie składniki i wybijając ciasto, tak aby jak najwięcej weszło powietrza (gdy ciasto ma gładką,lśniącą powierzchnię i wiele pęcherzyków powietrza,odstaje od ręki i naczynia).

Wlewamy stopniowo tłuszcz,ciągle wyrabiając.Po dokładnym wymieszaniu z tłuszczem zakończyć wyrabianie.Powierzchnię ciasta wyrównać,przykryć kuchenną ściereczką,pozostawić do wyrośnięcia w cieple,na kilka godzin,tak aby ciasto podwoiło objętość.

Przygotować 2 duże blachy,posmarować tłuszczem i oprószyć ,lub wyłożyć papierem do pieczenia. Gdy ciasto wyrośnie ,urywać małymi porcjami,formować kule,włożyć w środek po łyżce masy serowej,lepić bułeczki,wielkości jaka nam pasuje.
Ułożyć na blasze w pewnych odstępach,zostawić przykryte w ciepłym miejscu aby wyrosły. Gdy bułeczki wyrosną smarować rozmąconym jajem lub białkiem. 

Piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok.30 minut. 

Z tego przepisu można wykonać również rogaliki-przepis tu




















1 komentarz:

  1. Oj te mamy, kokietują zwyczajnie :-) Chętnie też zjadłabym sobie taką bułeczkę

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).