Rogaliki, wg przepisu z pożółkłej już "Kuchni polskiej", która w kuchni naszej mamy jest od wielu  lat, i wydała już niejedne rogale i bułeczki na nasz rodzinny stół. Ciasto wyrabiała mama, i jak ją znam, to składniki pewnie zmodyfikowane, zważywszy, że przepis podaje proporcje na 2 blachy (a nam wyszło więcej). He, he, wiedziałam, znając naszą mamę , że powieliła proporcje ,zdecydowanie jak w banku!!
rogale z dżemem
składniki:
- 6 dkg drożdży
 - pół l mleka
 - 20 dkg cukru
 - 15 dkg tłuszczu (masła)
 - 2 jaja
 - 4 żółtka
 - 1 kg mąki pszennej
 - wanilia,skórka cytrynowa,sól
 - 30-40 dkg dżemu lub marmolady do nadziania rogalików
 - tłuszcz do posmarowania formy
 - 1/2 jaja lub białko ,do posmarowania rogali po wierzchu
 
- Mąkę przesiać do miski,pozostawić w temp.pokojowej.
 - Przyrządzić ciasto drożdżowe wg przepisu:drożdże rozetrzeć w garnuszku z cukrem,dodać mleko,25 dag mąki,dokładnie wymieszać,odstawić pod przykryciem,do wyrośnięcia.
 - Żółtka utrzeć z cukrem,na pulchną masę,tłuszcz stopić na małym ogniu.
 - Gdy rozczyn wyrośnie o 100 %,połączyć go z mąką,posolić,wyrabiać ręką dokładnie ciasto,mieszając wszystkie składniki i wybijając ciasto, tak aby jak najwięcej weszło powietrza (gdy ciasto ma gładką,lśniącą powierzchnię i wiele pęcherzyków powietrza,odstaje od ręki i naczynia).Wlewamy stopniowo tłuszcz,ciągle wyrabiając,dodajemy wanilię i skórkę cytrynową.Po dokładnym wymieszaniu z tłuszczem zakończyć wyrabianie.Powierzchnię ciasta wyrównać,przykryć kuchenną ściereczką,pozostawić do wyrośnięcia w cieple,na kilka godzin,tak aby ciasto podwoiło objętość.
 - Przygotować 2 duże blachy,posmarować tłuszczem i oprószyć ,lub wyłożyć papierem do pieczenia.
 - Gdy ciasto wyrośnie wykładać partiami na posypaną mąką stolnicę,lekko wywałkować na grubość 1/2 cm w formie prostokąta lub koła, krajać na trójkąty.Na środek trójkąta nałożyć nadzienie,zwijać ciasto w ten sposób,aby koniec trójkąta wypadł na wierzchu i odwrócony był do środka rogalika.Nadać formę rożka i ułożyć na blasze w pewnych odstępach,zostawić przykryte w ciepłym miejscu aby wyrosły.
 - Gdy rogaliki wyrosną smarować rozmąconym jajem lub białkiem.
 - Piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok.30 minut.
 - Z tego ciasta można robić również słodkie bułeczki z tym samym nadzieniem.
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).