Nie wszyscy na diecie być muszą,a nawet Ci którzy na niej są,czasem na mały kawałeczek mogą sobie pozwolić.U nas od święta ją wypiekamy,szczególnie kiedy sezon na świeże warzywka w pełni.Osobiście kiedy wyrabiam ciasto lubię dosypać mąki pełnoziarnistej,a warzywa to już kwestia upodobania (tutaj cebulka i papryka czerwona),dodatkowo pieczarki i ulubiona kiełbaska.W ciepłe dni nie ma też problemu z wyrastaniem ciasta drożdżowego....polecam ;).
pizza domowa
.........z kiełbaską,pieczarkami i papryką
składniki :
ciasto do pizzy:
ciasto do pizzy:
- 2 szklanki mąki pszennej
- drożdże świeże – około 25 g lub instant -7 g
- dwie łyżki oliwy
- po pół łyżeczki soli i cukru
- woda ciepła ok.3/4 szklanki
dodatki:
- 100-150 g sera np. mozzarella
- 3 dowolne kiełbaski
- ok.100 g pieczarek
- papryka czerwona
- mała cebula np.czosnkowa
- oregano suszone
przygotowanie ciasta:
Do miski przesiewamy mąkę i drożdże (gdy używamy drożdży instant).
W szklance rozpuszczamy cukier, sól oraz drożdże (gdy używamy drożdży świeżych), pozostawiamy do czasu podwojenia objętości.
W pierwszym etapie wyrabiania mieszamy ciasto drewnianą łyżką,następnie ugniatamy ciasto dłońmi,dodając oliwę. Powinno być ono sprężyste i nie lepiące się do rąk.
Po uformowaniu kuli przykrywamy miskę.Ciasto powinno dojrzewać przez 20-30 minut w ciepłym pomieszczeniu.
Po wyrośnięciu rozwałkowujemy ciasto i układamy na wysmarowanej olejem lub oliwą blaszce do pieca. Jeżeli nie posiadamy pieca do pizzy można podpiec same ciasto w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni przez kilka minut, przed nałożeniem składników ( będzie dobrze dopieczone)
przygotowanie farszu:
Mozzarellę ścieramy na tarce. Pieczarki kroimy na plasterki,podobnie paprykę, a cebulę w kostkę,podsmażamy na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem.
Układamy schłodzone składniki na podpieczonej pizzy.Kroimy kiełbasę na plasterki i układamy na wierzch,na koniec posypujemy startym serem i oregano.
Wstawiamy pizze do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy aż do zarumienienia się na obrzeżach ciasta oraz roztopienia sera.
Podajemy z ulubionym sosem np.tutaj
W szklance rozpuszczamy cukier, sól oraz drożdże (gdy używamy drożdży świeżych), pozostawiamy do czasu podwojenia objętości.
W pierwszym etapie wyrabiania mieszamy ciasto drewnianą łyżką,następnie ugniatamy ciasto dłońmi,dodając oliwę. Powinno być ono sprężyste i nie lepiące się do rąk.
Po uformowaniu kuli przykrywamy miskę.Ciasto powinno dojrzewać przez 20-30 minut w ciepłym pomieszczeniu.
Po wyrośnięciu rozwałkowujemy ciasto i układamy na wysmarowanej olejem lub oliwą blaszce do pieca. Jeżeli nie posiadamy pieca do pizzy można podpiec same ciasto w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni przez kilka minut, przed nałożeniem składników ( będzie dobrze dopieczone)
przygotowanie farszu:
Mozzarellę ścieramy na tarce. Pieczarki kroimy na plasterki,podobnie paprykę, a cebulę w kostkę,podsmażamy na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem.
Układamy schłodzone składniki na podpieczonej pizzy.Kroimy kiełbasę na plasterki i układamy na wierzch,na koniec posypujemy startym serem i oregano.
Wstawiamy pizze do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy aż do zarumienienia się na obrzeżach ciasta oraz roztopienia sera.
Pycha, lubimy taką pizze bardzo! :D
OdpowiedzUsuń