Zupa kremowa… cieszy się u nas zawsze powodzeniem. Lubimy kremy za to, że nadają warzywom całkiem nowego smaku i lekkości, a w zależności od rodzaju doprawienia wyrazistego charakteru. Propozycja zupy kremowej z kalafiora z kokosową śmietanką podbiła moje serce odwiedzając kulinarne blogi, i w końcu zatrzymałam sie na dłużej u CODOJEDZENIA.PL. Spodobało mi się takie mix połączenie europejskich warzyw z azjatycką nutą śnieżnego kokosu. Pyszna zupa,z pysznymi dodatkami,jakie kto lubi najbardziej...z dekoracją od serca.U mnie z niewielką modyfikacją oryginłu. Krem na fotce podany z mixem ziaren, ale ciekawie też smakował z płatkami kokosowymi i orzechami.W oryginale propozycja z quinoa i cytryną. Osobiście białe kremy lubie też doprawić szczyptą imbiru w przyprawie....prosto, ale z klasą....wypróbujcie sami ;).
krem z kalafiora
..... z kokosową śmietanką
składniki: u nas dla 3 osób
- 1 kalafior, 350 g
- 1 seler, 150 g
- 2 ząbki czosnku
- pół cebuli czosnkowej
- ½ l warzywnego bulionu
- 1-2 łyżki kokosowego oleju
- sól i pieprz do smaku
- szczypta imbiru,curry
- 200 ml kokosowej śmietanki *
dodatkowo:
- garść:mixu ziaren lub ugotowanej kolorowej quinoa lub gotowych grzanek/ptysiów
- świeże zioła do dekoracji,u mnie też serduszka z ugotowanego makaronu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).