Kisiel domowy,to doskonała propozycja deseru,szczególnie kiedy w zamrażalce zalegają nam jeszcze zapasy letnich owoców.
U nas zatem propozycja kisielu z mrożonych brzoskwiń ogródkowych, z dodatkiem kandyzowanej pomarańczy, przygotowanej do wielkanocnych wypieków. Mała uciecha,do podwieczorku, kiedy za oknem pogoda nas nie rozpieszcza.
kisiel brzoskwiniowy
z kandyzowaną skórką pomarańczową
składniki:na dwie porcje
- 0,5 litra wody
- brzoskwinie ok.30o g (z puszki,lub świeże lub mrożone)
- cukier waniliowy paczuszka
- mąka ziemniaczana 2 pełne łyżki
- cukier wg uznania (dałam 1 łyżkę)
Świeże dojrzałe brzoskwinie sparzamy, obieramy ze skórki, wypestkowujemy i mielimy w zależności od upodobania,na papkę lub częściowo zachowujemy kawałki owoców, mrożone nie rozmrażamy przed użyciem,a gotowe z puszki po odlaniu soku,miksujemy.
Półtora szklanki wody zagotowujemy z cukrem , dodajemy mus brzoskwiniowy, a w przypadku mrożonych owoców wrzucamy je na wrzątek i gotujemy przez parę minut, dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną dokładnie w 1/3 szklanki zimnej wody, zagotowujemy i gotowe.W przypadku korzystania z brzoskwiń z puszki, możemy wykorzystać częściowo zamiast wody syrop z puszki.
Do kisielu możemy również powrzucać małe kawałki brzoskwiń i dowolnie udekorować,u mnie skórkami kandyzowanej pomarańczy w syropie.