Może łatwiej kupić gotową tytkę "proszkowaną" i zrobić szybki budyń,ale wbrew pozorom ten własny nie stanowi większego problemu,a i ze smakami można poeksperymentować,no i satysfakcja,że żadnych konserwantów nie ma...Zatem warto budyń samemu zrobić, o smaku jaki nam się zamarzy.
U mnie..... z miłości do gorzkiej czekolady....musi być..... czekoladowy ;)
składniki:
- pół litra mleka
- 2 czubate łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- czubata łyżka kakao
- słodzik wedle uznania (łyżka-dwie)
- dodatki:odrobina cynamonu lub laski waniliowej lub aromatu spożywczego
W 250 ml zimnego mleka rozpuszczamy skrobię i kakao (można zmiksować).
Pozostałe 250 ml mleka zagotowujemy.
Do gotującego się mleka dodajemy zmiksowany miks skrobiowo-kakaowy,słodzik,wybrany z dodatków,ciągle mieszając zagotowujemy na małym ogniu.Na diecie Dukana,do słodzenia wykorzystujemy dozwolony słodzik (faza I-II),w kolejnych fazach możemy pozwolić sobie na cukier lub ulubiony syrop do słodzenia np.z agawy.
Sper, dziękuję za dodanie pzepisu i za reklamę :-)
OdpowiedzUsuńZdrowe nawyki zawsze warto promować ;)
OdpowiedzUsuń