niedziela, 24 lipca 2011

blok-czekolada dukanowa

Kolejny pomysł zaczerpnięty z nowo odkrytego bloga dukanowego Urdzik.


















W zależności od tego,jakie smaki lubimy,modyfikujemy składniki -głównie kakao,a można też użyć kawy rozpuszczalnej,wtedy uzyskujemy mniej lub bardziej intensywny kolor bloku.U mnie na fotkach oba te połączenia.

Składniki:
  • 10 dużych łyżek mleka w proszku odtłuszczonego
  • 1 żółtko
  • 1 -2 łyżki kakao (można też użyć kawy rozpuszczalnej)
  • 1 łyżka słodzika
  • kilka łyżek gorącego mleka
  • aromat rumowy(u mnie śmietankowy)

Mleko i kakao wsypujemy do naczynia, najlepiej  miseczki , w której ucieramy masę łyżką. Dodajemy żółtko (pamiętamy by sparzyć jajko), i tyle mleka by masa zaczęła nam się dobrze mieszać. Na początku masa będzie krupiata i może wydawać się za sucha. Gotowa masa ma być konsystencji lejącej śmietany-masy krówkowej,ale nie za rzadka.Wszystkie ilość mleka, kakaa i słodzika powinniśmy sobie dostosować do własnych upodobań.
Gotową masę przekładamy do płaskiego pojemnika np.plastykowego papierem do pieczenia  i staramy się rozłożyć równą warstwą. Wierzch wygładzamy łyżką maczaną w mleku i całość z papierem wyjmujemy z pojemnika, i kładziemy na płaskiej desce do krojenia. Zostawiamy na jakieś 2- 2/5 godziny w temp. pokojowej do zastygnięcia. Jeśli masa jest już przeschnięta od góry podglądamy czy papier dobrze się odkleja, jeśli tak, odwracamy naszą czekoladę i odrywamy papie. Kroimy czekoladowy blok na kostki,do dłuższego przechowania warto zawinąć w folię lub papier do pieczenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...