piątek, 24 maja 2013

budyń rabarbarowo-bananowy


Spotkałam się ze stwierdzeniem,że szybkość przygotowania budyniu torebkowego sprawia,że chętniej po niego sięgamy. 
Ale czy kwadrans poświęcony przygotowaniu budyniu,to naprawdę aż tak wiele?.
Dzisiejsza moja propozycja,to połączenie kwaskowatego smaku rabarbaru z mdłym bananem,które w tym zestawieniu ciekawie z sobą komponują,a dodatek cukru trzcinowego z przyprawami,nadaje budyniowi nieco karmelizowanego smaku.Zapraszam,myślę,że nie pożałujecie poświęconego czasu i wysiłku.A poczęstunek do kawki,na tarasie lub w ogrodzie zadowoli nas samych,i gości .Zatem dołączam radośnie do piknikowej akcji... ;).

Składniki....na 2 pucharki
  • 1 laska rabarbaru
  • 1 dojrzały banan
  • pół litra mleka
  • 2-3 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • odrobina aromatu śmietankowego
  • 3 łyżki cukru trzcinowego+do dekoracji
  • przyprawy:łyżeczka cynamonu,pół łyżeczki kurkumy
  • łyżka masła
Wykonanie: 


Rabarbar i banana,myjemy,obieramy ze skóry,kroimy na drobne kawałki.
Obtaczamy w cukrze trzcinowym,podsmażamy na maśle,do uzyskania miękkości.

Następnie przekładamy do miski,miksujemy ma drobną papkę.

Szklankę mleka zagotowujemy,a w pozostałej szklance  rozpuszczamy skrobię,dodajemy aromat śmietankowy i przyprawy:cynamon,kurkumę (która nadaje bardziej wyrazistego koloru budyniowi),dobrze rozrabiamy,by nie było grudek.

Łączymy  :mleko ze skrobią + papka rabarbarowo-budyniowa.

Wszystko wlewamy do gotującego się mleka,stale mieszając,do uzyskania konsystencji gładkiego budyniu.
Podajemy na ciepło lub zimno,dekorując odrobiną cynamonu i posypując cukrem trzcinowym.












































Inne propozycje budyniowe:)


Czas na piknik z home&you - półmetek!

2 komentarze:

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).