Spotkałam się ze stwierdzeniem,że szybkość przygotowania budyniu torebkowego sprawia,że chętniej po niego sięgamy.
Ale czy kwadrans poświęcony przygotowaniu budyniu,to naprawdę aż tak wiele?.
Dzisiejsza moja propozycja,to połączenie kwaskowatego smaku rabarbaru z mdłym bananem,które w tym zestawieniu ciekawie z sobą komponują,a dodatek cukru trzcinowego z przyprawami,nadaje budyniowi nieco karmelizowanego smaku.Zapraszam,myślę,że nie pożałujecie poświęconego czasu i wysiłku.A poczęstunek do kawki,na tarasie lub w ogrodzie zadowoli nas samych,i gości .Zatem dołączam radośnie do piknikowej akcji... ;).
Składniki....na 2 pucharki
- 1 laska rabarbaru
- 1 dojrzały banan
- pół litra mleka
- 2-3 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- odrobina aromatu śmietankowego
- 3 łyżki cukru trzcinowego+do dekoracji
- przyprawy:łyżeczka cynamonu,pół łyżeczki kurkumy
- łyżka masła
Rabarbar i banana,myjemy,obieramy ze skóry,kroimy na drobne kawałki.
Obtaczamy w cukrze trzcinowym,podsmażamy na maśle,do uzyskania miękkości.
Następnie przekładamy do miski,miksujemy ma drobną papkę.
Szklankę mleka zagotowujemy,a w pozostałej szklance rozpuszczamy skrobię,dodajemy aromat śmietankowy i przyprawy:cynamon,kurkumę (która nadaje bardziej wyrazistego koloru budyniowi),dobrze rozrabiamy,by nie było grudek.
Łączymy :mleko ze skrobią + papka rabarbarowo-budyniowa.
Wszystko wlewamy do gotującego się mleka,stale mieszając,do uzyskania konsystencji gładkiego budyniu.
Podajemy na ciepło lub zimno,dekorując odrobiną cynamonu i posypując cukrem trzcinowym.
Inne propozycje budyniowe:)
musi być pyszny:)
OdpowiedzUsuńno proszę pyszne!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i dziękuję za udział w rabarbarowej akcji:)!