niedziela, 27 października 2013

jesienna zupa dyniowa...wspólne gotowanie ;)



składniki:
  • 1 mała dynia hokkaido
  • 2 duże cebule
  • 5 średnich marchewek
  • 1 filiżanka czerwonej soczewicy
  • 1 mały przecier pomidorowy
  • olej
  • przyprawy: sól,czosnek, chili, papryka czerwona, tabasco.

wykonanie:
Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na złoto w dużym garnku.Marchewki i dynię pokroić na małe kawałki, umieścić w garnku i zalać wodą.Dodać czerwoną soczewicę i gotować wszystko do miękkości.Ostudzić, zmiksować, dodać przyprawy i przecier pomidorowy (ja dodałam go już w trakcie gotowania) . Krem podaję najczęściej z grzankami lub ptysiami.


Mariola z bloga veggieola,zaprosiła nas do  wspólnego gotowania, no to skorzystałam, bo jakto jesień, bez zupy dyniowej? . U mnie mini modyfikacja, zamiast tabasco dałam carry.
Chętnie bym posmakowała, każdej wersji zupy kremowej blogerek biorących udział we wspólnym gotowaniu, bo choć jeden przepis, pewnie w każdej kuchni odmienny smak.
A w gotowaniu udział wzięły:


Łucja
http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com

Angie
http://iadorecinnamon.blogspot.com

Zufik
http://zufikowo.blogspot.com

Karmelitka
http://karmel-itka.blogspot.com

Aurora
http://www.blogczekolady.pl

Basia 
http://przepisowniabarbry.blogspot.com

Ilona
http://vegetarianandindianfood.blogspot.com

Justinka
http://justinka.com/

Patyska
http://www.smakolykialergika.pl

Veggie
http://veggieola.blogspot.com
Oto linki do blogów, gotujących z Mariolą

2 komentarze:

  1. Ślicznie podałaś, cieszę się bardzo, że wzięłaś udział, dziękuję i pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło dołączyć do tak zacnego grona i gotować wspólnie ;).
      Dzięki za zaproszenie.

      Usuń

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).