składniki:
- 1 mała dynia hokkaido
- 2 duże cebule
- 5 średnich marchewek
- 1 filiżanka czerwonej soczewicy
- 1 mały przecier pomidorowy
- olej
- przyprawy: sól,czosnek, chili, papryka czerwona, tabasco.
wykonanie:
Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na złoto w dużym garnku.Marchewki i dynię pokroić na małe kawałki, umieścić w garnku i zalać wodą.Dodać czerwoną soczewicę i gotować wszystko do miękkości.Ostudzić, zmiksować, dodać przyprawy i przecier pomidorowy (ja dodałam go już w trakcie gotowania) . Krem podaję najczęściej z grzankami lub ptysiami.
Mariola z bloga veggieola,zaprosiła nas do wspólnego gotowania, no to skorzystałam, bo jakto jesień, bez zupy dyniowej? . U mnie mini modyfikacja, zamiast tabasco dałam carry.
Chętnie bym posmakowała, każdej wersji zupy kremowej blogerek biorących udział we wspólnym gotowaniu, bo choć jeden przepis, pewnie w każdej kuchni odmienny smak.
A w gotowaniu udział wzięły:
Łucja
http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com
Angie
http://iadorecinnamon.blogspot.com
Zufik
http://zufikowo.blogspot.com
Karmelitka
http://karmel-itka.blogspot.com
Aurora
http://www.blogczekolady.pl
Basia
http://przepisowniabarbry.blogspot.com
Ilona
http://vegetarianandindianfood.blogspot.com
Justinka
http://justinka.com/
Patyska
http://www.smakolykialergika.pl
Veggie
http://veggieola.blogspot.com
Oto linki do blogów, gotujących z Mariolą
Ślicznie podałaś, cieszę się bardzo, że wzięłaś udział, dziękuję i pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńMiło dołączyć do tak zacnego grona i gotować wspólnie ;).
UsuńDzięki za zaproszenie.