piątek, 3 stycznia 2014

jaglany mus mandarynkowo-cynamonowy



W mojej kuchni kasza jaglana sprawdza się zarówno na słodko, jak i w wersji bardziej wytrawnej, choćby połączona z pastami wege , które zagościły ostatnio na moim blogu. Czasem gotuję jej pół garnka , i mam bazę na dwa-trzy dni, zmieniam tylko dodatki do niej. Choć spotykam się z tym, że nawet sprzedawczynie jej szukając, we własnych zasobach sklepowych,zdziwione są, że takowa leży, bo rzadko ktoś o nią pyta, to Ci, którzy polubili ją nie tylko w smaku, ale i za jej zdrowotne walory nie powinni być zaskoczeni, tym co tu o kaszy jaglanej piszę. Akurat w gronie moich znajomych nie brakuje jej w codziennym menu....także w naszym rodzinnym domu. Kasze jaglaną do podania na słodko gotuję na mleku,natomiast do podania na wytrawnie częściej na wodzie.

jaglany mus mandarynkowo-cynamonowy

składniki: (na dwa deserki)
  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 
  • 4-5 mandarynek
  • 2-3 łyżki serka mascarpone
  • 2 łyżki syropu do wyboru: z agawy/pomarańczowego/klonowego 
  •  łyżeczka mielonego cynamonu

  • dodatkowo:mielone migdały lub orzechy,dekodery
wykonanie:

Kaszę jaglana , przestudzoną , wsypujemy do pojemnika, dodajemy obrane mandarynki ,serek mascarpone, syrop i wszystko miksujemy . Gotowy mus przekładamy do naczynek,w których go podamy, posypujemy cynamonem ,możemy też posypać np.mielonymi orzechami lub migdałami, jak i udekorować dekoderami (u mnie śnieżynki cukrowe).


Inne jaglane propozycje:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...