W mojej kuchni kasza jaglana sprawdza się zarówno na słodko, jak i w wersji bardziej wytrawnej, choćby połączona z pastami wege , które zagościły ostatnio na moim blogu. Czasem gotuję jej pół garnka , i mam bazę na dwa-trzy dni, zmieniam tylko dodatki do niej. Choć spotykam się z tym, że nawet sprzedawczynie jej szukając, we własnych zasobach sklepowych,zdziwione są, że takowa leży, bo rzadko ktoś o nią pyta, to Ci, którzy polubili ją nie tylko w smaku, ale i za jej zdrowotne walory nie powinni być zaskoczeni, tym co tu o kaszy jaglanej piszę. Akurat w gronie moich znajomych nie brakuje jej w codziennym menu....także w naszym rodzinnym domu. Kasze jaglaną do podania na słodko gotuję na mleku,natomiast do podania na wytrawnie częściej na wodzie.
jaglany mus mandarynkowo-cynamonowy
składniki: (na dwa deserki)
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
 - 4-5 mandarynek
 - 2-3 łyżki serka mascarpone
 - 2 łyżki syropu do wyboru: z agawy/pomarańczowego/klonowego
 - łyżeczka mielonego cynamonu
 - dodatkowo:mielone migdały lub orzechy,dekodery
 
Kaszę jaglana , przestudzoną , wsypujemy do pojemnika, dodajemy obrane mandarynki ,serek mascarpone, syrop i wszystko miksujemy . Gotowy mus przekładamy do naczynek,w których go podamy, posypujemy cynamonem ,możemy też posypać np.mielonymi orzechami lub migdałami, jak i udekorować dekoderami (u mnie śnieżynki cukrowe).
Inne jaglane propozycje:
- sałatka z kaszy jaglanej...z kukurydzą i słonecznikiem
 - chlebki jaglano-ryżowe
 - budyń jaglany z rabarbarem i pigwą
 - jaglanka marchewkowo-rabarbarowa z imbirem
 

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).