poniedziałek, 22 sierpnia 2011

ciasto marchewkowe

  • Składniki:
  • 20 dkg marchwi ( lekko podgotowanej),albo surowej startej na tarce o drobych oczkach.
  • 2 łyżki otrąb (owsianno-pszennych)
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka słodzika do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli






Wykonanie:
  1. Marchewkę umyć,obrać,podgotować kilka minut we wrzątku.
  2. Po ostygnięciu pokroić na drobną kostkę kub zmiksować blenderem.
  3. A surową ,umytą i obraną,zetrzeć na tarce po prostu. 
  4. Otręby (ja nie mielę),połączyć z mąką kukurydzianą,proszkiem do pieczenia,żółtkami,wymieszać,dodać przyprawy i słodzik.
  5. Białka ubić z odrobiną soli na pianę,dodać do pozostałych składników,i pokrojoną drobno marchewkę,wszystko dokładnie zmiksować. 
  6. Ciasto wyłożyć do keksówki ,wyłożonej papierem do pieczenia,piec w temp.180 stopni,koło 40 minut.

Gotowe ciasto można udekorować polewą dukanową TU.

Ze względu na makę kukurydzianą - ciasto faza III.
Przepis zaczerpniety z bloga Urdzik TU ... (nieco zmodyfikowany)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...