To ten rodzaj ciasta, które pasuje do każdej pory dnia i roku, bo marchewki są dostępne też całorocznie w sprzedaży. Jest wilgotne, pełne aromatu migdałowego, niezbyt słodkie i można je spożywać bez większych wyrzutów sumienia, bo słodki banan i słodkie marchewki nie wymagają zbytniego dosładzania, a bakalie możemy odpowiednio modyfikować ,a i bez nich ciasto smakować będzie. Moje ciasto dodatkowo wzbogaciłam masą kremową,o zapachu migdałowym....polecam serdecznie ;)
ciasto marchewkowo-bananowe
...z kremem migdałowym
przepis własny
składniki na ciasto:
- 1 dojrzały banan
- starta marchewka (ok.300g)
- szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru (u mnie trzcinowy)
- 2 jajka
- łyżeczka cukru migdałowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- starta skórka z jednej cytryny
- 2 garści mieszanki bakaliowej (u mnie orzechy,migdały,rodzynki)
wykonanie:
Banana należy rozgnieść widelcem na papkę,dodać utartą skórkę z cytryny.
Marchewkę (bez skórki) ucieramy na tarce z grubymi oczkami.
Jajka ubijamy z cukrem na gładko.
Dodajemy do masy marchewkowo -bananowej.
Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy posiekane bakalie.
Łączymy wszystkie składniki, przekładamy do przygotowanej wcześniej formy (wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą lub mąką). Na wierzch można dodatkowo posypać ciasto orzechami,pieczenie około godziny w temp. 180 stopni C .
krem budyniowy-migdałowy
- 2 szklanki mleka
- 1 cukier migdałowy
- łyżka cukru pudru
- pół szklanki mąki krupczatki
- 25 g masła
przygotowanie kremu:
W jednej szklance mleka rozrobić wszystkie składniki oprócz masła..
Pozostałe mleko zagotować i dolać resztę.
Pogotować chwilę na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje.
Po wystudzeniu ,zmiksować z masłem.
Gotowym kremem przełożyć wystudzone ciasto.Dodatkowo można oprószyć cukrem pudrem.
Polecam również inne propozycje ciast marchewkowych:
- ciasto marchewkowe
- marchewkowe ciacho
- ciasto marchewkowe z nutą pomarańczy
- ciasto marchewkowe z czekoladą
Tym którzy lubią rodzaj wilgotnych ciast powinno przypaść do gustu ;).
OdpowiedzUsuń