Mój ulubiony napój, z listków świeżej mięty, używany praktycznie o każdej porze roku. W letnie dni lubimy syrop miętowy rozcieńczony z wodą gazowaną , wspaniale odnajduje się też w towarzystwie kostek lodu. Napar z liści świeżej mięty i zielonej herbaty pozwoli każdemu rozpoznać smak herbaty po marokańsku-np.zobacz tutaj,ale również dodaję syrop lub świeże jej listki do herbaty czarnej z dodatkiem cytryny. Najbardziej aromatyczna i terapeutyczna jest w postaci świeżych liści. Suszona sprawdza się w naparach oraz przetworach. Cudnie komponuje się z takimi dodatkami jak: imbir, melisa, kora cynamonowa , miód,skórką lub sokiem cytrynowym ... wtedy współtworzy wspaniały napar, skuteczny w walce z przeziębieniami. Mięta bierze udział w regulacji pracy wątroby, rozluźnieniu organizmu , skuteczna na problemy żołądkowe, drażliwość przewodu pokarmowego, wzdęcia lub poranne mdłości. Korzystnie wpływa też na działanie dróg oddechowych, rozszerzając je i ułatwiając im funkcjonowanie. Ponadto mięta nadaje potrawom zupełnie inny posmak. Swoje zastosowanie mięta odnajduje także poza kuchnią ,uwielbiam jej zapach w paście do zębów lub w kąpieli.... jej aromat daje orzeźwienie i rozluźnienie. Czego zatem chcieć więcej?. Zatem dzisiaj dobrodziejstwo rodzinnej piwnicy, a przepis wypróbowany w pierwszej kolejności przez starszą siostrę... polecamy ;).
Proponuję również sprawdzić przepis na syrop z mniszka lekarskiego.
syrop z mięty
źródło -klik
składniki:
- ok. 30
gałązek mięty
- 50 dag cukru
- sok z cytryny
- 2 litry wody
wykonanie:
Wodę
zagotowujemy z cukrem i sokiem z cytryny.
Miętę
starannie myjemy.
Do
gorącego syropu wkładamy gałązki mięty i odstawiamy na ok. 24 godziny.
Następnie wyjmujemy
miętę, syrop przecedzamy i zagotowujemy.
Jeszcze gorący
syrop przelewamy do słoiczków lub butelek i od razu zakręcamy.
Do dłuższego przechowywania jednak pasteryzujemy.
II wariant
składniki:
- 40 gałązek
świeżej mięty
- 2 litry
wody
- 1 kg cukru
- sok z 1
cytryny
wykonanie:
Gałązki
mięty myjemy i wkładamy do garnka, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia.
Gotujemy 30 minut na małym ogniu. Odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce.
Na drugi
dzień odcedzamy i do wywaru dodajemy cukier i sok z cytryny. Gotujemy jeszcze
40 minut i przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i ustawiamy do góry
dnem.
Nie ma potrzeby pasteryzacji soku do bieżącego spożycia,jednak kiedy mamy większy jej zapas pasteryzujemy.
nalewka miętowa-miętówka
źródło-klik
składniki
- ok. 100 g mięty (same listki)
- 400 g cukru
- sok z 1 cytryny
- szklanka wody
- 0,7 l wódki, lub 0,5litra spirytusu.
wykonanie:
Wodę zagotowujemy z cukrem i sokiem z cytryny.
Listki mięty dokładnie myjemy i zalewamy gorącą zalewą. Studzimy.
Przekładamy do 1,5 litrowego słoja lub butelki. Zalewamy alkoholem.
Odstawiamy w ciemne miejsce na 3 tygodnie.
Po tym czasie można przecedzić miętówkę, aby uzyskać klarowny płyn. Rozlać do butelek.
Przechowywać w chłodnym miejscu.