niedziela, 28 sierpnia 2011

pulpety rybne


Składniki:
*ok. pół kg filetów rybnych  (bez ości)
*jajko
*otręby
*sól, przyprawa rybna
*2 marchewki
*kilka pieczarek
*plaster kalarepy
*pietruszka lub koperek zielona

*sos:jogurt +ketchup+zioła

Przygotowanie:

Filety rybne rozdrabniamy blenderem lub mielimy w maszynce, dodajemy jajko i otręby (w takiej ilości, by uzyskać zwartą masę), doprawiamy do smaku solą, przyprawą rybną.
Podgotowane warzywka również rozdrabniamy,dodajemy do masy rybnej.
 Z powstałej masy formujemy zgrabne pulpeciki.  Wrzucamy pulpeciki na teflonową patelnię,podsmażamy,a następnie zalewamy wodą bądź rosołkiem i dusimy koło pół godziny pod przykryciem.
Gotowe pulpety polewamy sosem  (np.jogurtowo-ketchupowym).
-------------------------------------------
Faza P+W-dieta Dukana


Na diecie można samemu przyrządzić sos wg wymogów diety:
  • jogurt/serek homo
  • przecier/koncentrat pomidorowy
  • pieprz +zioła wg uznania
Składniki mieszamy i gotowe ;)


wtorek, 23 sierpnia 2011

ciasteczka otrębowe-prażone

Po raz enty odwiedziłam blog Urdzik
z której blogowego dobrodziejstwa korzystam i dzisiaj pomysł na dukanowe ciastka prażone .
I chociaż wydawałoby się,że kulinarium internetowe ma multum podobnych przepisów,te (chyba z racji prażenia otrębów),mają w sobie coś indywidualnego... ;)
Zrobiłam od razu z podwójnej porcji składników.

 
Spore wyszły,dlatego tylko 8 sztuk.




 
SKŁADNIKI:

  • 4 łyżki otrąb owsiano-pszennych
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 1 białko
  • 1 łyżka słodzika do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • dodatkowo:
  • sezam do posypania ciasteczek na wierzch
 

 
Wykonanie:

 
Otręby wrzucamy na teflonową rozgrzaną patelnię, prażymy na złoty kolor,mieszając drewnianą łyżką ,by sie nie przypaliły.
 Żółtka oddzielamy od białek (wbijamy do miseczki i roztrzepujemy ).
Przestudzone otręby mieszamy z mąką, cynamonem i proszkiem do pieczenia.
 Dodajemy do żółtek i wyrabiamy na gładką masę, którą należy zostawić na kilka minut, żeby otręby napęczniały.
Białka ubijamy z odrobiną soli,dodajemy pod koniec wyrabiania,wszystko miksujemy dokładnie.
Ciasteczka nakładamy na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia),i formujemy taką wielkość jaka nam pasuje.
Ja posypałam jeszcze z wierzchu prażonym sezamem.
 Pieczenie ok 15-20 minut w temp.180st.
Urdzik proponuje jeszcze polewę czekoladową ,ale i bez niej są smakowite.

Smacznego :)...naprawdę polecam.

 
Ze względu na makę kukurydzianą-faza III,ale myślę,że na protalu spokojnie można ja zastąpić skrobią,by były dozwolone.A z kolei na III-ce słodzik można zastapić miodzikiem lub cukrem trzcinowym,który w mojej kuchni z większym powodzeniem jest tolerowany.

poniedziałek, 22 sierpnia 2011

kotlety mielone wołowe

SKŁADNIKI:

*pół kilograma mielonego mięsa wołowego
*2 jajka
*3 łyżki otrębów (owsiano-pszennych)
*pół pęczku szczypiorku
*zioła prowansalskie,sól,carry do przyprawienia
....i wedle uznania co kto lubi (cebulka,czosnek).
  • dodatkowo:*bulionetka rosołowa

PRZYGOTOWANIE:
  • Mięso mielone połączyć z jajkami i otrębami,wymieszać,dodać przyprawy wedle uznania i szczypiorek.
  • Formować kotlety,i podsmażyć na goracej patelni teflonowej ,przetartej odrobiną oliwy.
  • Następnie kotlety zalać bulionem rosołowym w szklance wody,dusić pod przykryciem ok.pół godziny.
  • Pyszne i dozwolone na każdej fazie ( a w ramach dalszych etapów wersja bardziej królewska,jak i możliwość łączenia różnych mięs ).

ciasto marchewkowe

  • Składniki:
  • 20 dkg marchwi ( lekko podgotowanej),albo surowej startej na tarce o drobych oczkach.
  • 2 łyżki otrąb (owsianno-pszennych)
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka słodzika do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli






Wykonanie:
  1. Marchewkę umyć,obrać,podgotować kilka minut we wrzątku.
  2. Po ostygnięciu pokroić na drobną kostkę kub zmiksować blenderem.
  3. A surową ,umytą i obraną,zetrzeć na tarce po prostu. 
  4. Otręby (ja nie mielę),połączyć z mąką kukurydzianą,proszkiem do pieczenia,żółtkami,wymieszać,dodać przyprawy i słodzik.
  5. Białka ubić z odrobiną soli na pianę,dodać do pozostałych składników,i pokrojoną drobno marchewkę,wszystko dokładnie zmiksować. 
  6. Ciasto wyłożyć do keksówki ,wyłożonej papierem do pieczenia,piec w temp.180 stopni,koło 40 minut.

Gotowe ciasto można udekorować polewą dukanową TU.

Ze względu na makę kukurydzianą - ciasto faza III.
Przepis zaczerpniety z bloga Urdzik TU ... (nieco zmodyfikowany)


jabłka zapiekane w piekarniku


składniki:na duże jabłko:


*polewa:czekoladowa z bakaliami -TUi biały lukier z posypką-TU
Jabłka myjemy, wydrążamy "gniazda nasienne", a wgłębienia napełniamy konfiturą .
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy dobry kwadrans.
Upieczone jabłka wyjmujemy z piekarnika, przestudzone ,obkładamy polewą czekoladową i lukrem,ozdabiamy posypką.

 Smacznego.... ;)
*łyżka konfitur  (wedle uznania)...u mnie konfiturka różana.

piątek, 19 sierpnia 2011

pianka mleczna dietetyczna

Puszysta, lekka pianka dukanowa ...
Ten pyszny deser wbrew pozorom, jest szybki i łatwy do przygotowania,a też i składników w nim niewiele.
Można ją zrobić z sokiem na słodziku, lub kawą rozpuszczalną...jak kto woli .

pianka mleczna


składniki:


  • gęsty serek homogenizowany 250g
  • pół szkl. mleka chudego
  • 4 łyżeczki żelatyny na szklankę wody - lub dostosować ilość wg wskazań na opakowaniu
  • 2 łyżeczki proszkowanego słodzika
  • 1/2 aromatu śmietankowego lub migdałowego
  • kilka łyżek syropu wiśniowego lub truskawkowego (lidlowego,bezcukrowego) lub 2 łyżki kawy rozpuszczalnej


wykonanie:

Żelatynę rozpuścić w przegotowanej wodzie,dodać słodzik,aromat,kilka łyżek soku owocowego (albo więcej syropu,a mniej słodzika)...lub w wercji kawowej z kawą rozpuszczalna.

Mleko zimne połączyć z serkiem i zmiksować,dodawać stopniowo syroplub kawę rozpuszczalną z żelatyną i miksować,albo jak doradziła mi Lyra osobno zmiksować żelatynkę (wyjdzie puszysta pianka),wszystko jeszcze miksować razem do uzyskania jednolitej puszystej  pianki o konsystencji gęstej śmietany.
Ja osobiście wolę używać żelatyny,bez podgrzewania,ale to sprawa upodobania kulinarnego (najważniejsze,by się dobrze rozpuściła w wodzie).

Gotową masę wyłożyć do miski (gdy chcemy kroić w kostkę) lub do gotowych pucharków (jak ma być deserek).

Wstawić do zastygnięcia do lodówki,najlepiej na noc,albo zamrażalnika,jak zależy nam na czasie....

Gdy deser będzie gotowy, zanurzyć miskę w ciepłej wodzie ( uważać, żeby woda nie wlała się do masy ) i wyłożyć na talerz, odwracając miskę "do góry dnem".


niedziela, 14 sierpnia 2011

Dni chleba

Czas żniw na wsi,to przede wszystkim myśli biegnące do wspomnienia,gdzie chleby były wypiekane, w specjalnie do tego przeznaczonych piecach chlebowych (i ten zapach chleba na pół wioski).Dzisiaj pozostają wspomnienia i święto chleba,na które wybraliśmy się rodzinką....Ale pamiętam rodzinny dom i zapach chleba ....sama czasem próbuję go wypiekać (z różnym skutkiem niestety),ale z przyjemnością odwiedzam blogi gdzie jest wyrabiany  z sercem i starannością ... ;).

słonecznikowy
staropolski


czwartek, 4 sierpnia 2011

Zalew Szczeciński



Taki weekendowy wyskok nad Zalew ,pomimo nieco pochmurnej pogody miła odskocznia od zabieganej codzienności,i miło,że udało się wszystkim zorganizować wolne chwile.....
Płyniemy na klubowej Ronji-typ B-31(pow.żagli 35,1m).Dla 4-osobowej załogi bardzo wygodny jacht,spędzamy na nim beztroskie chwile.Odwiedzone porty =>Szczecin=>Trzebież.
Fotki-folder zbiorowy załogi.
ZaŁoGa:kapitan-Leszek,Basia,Renia,Robert







...................... i porejsowo ;)






wtorek, 2 sierpnia 2011

pizza razowa....z porem i salami




Dla dzieciaków prawdziwy raj smakowy, u nas siostra od razu dwie duże blachy jej robi .
Wprawdzie dzieciaki , w gościnie u cioteczki rozpoznają, że ciasto ma jakby inny smak, na razowej mące, ale i tak wcinają duże kawałki pizzy , aż się uszy trzęsą....bo kto nie lubi domowej pizzy ?.

pizza razowa.... z porem i salami

składniki na ciasto:
  • mąka razowa (2 szklanki)
  • mąka krupczatka (pół szklanki)
  • pół kostki drożdży (50 g)
  • 1 jajko
  • woda ciepła,ale nie gorąca (ok. szklanki)
  • szczypta  soli
  • łyżeczka cukru trzcinowego
  • łyżka oliwy 

nadzienie:


  • żółty ser
  • oregano 
  • salami
  • por 


przygotowanie:

Drożdże rozrobić z cukrem, wodą, odrobiną mąki, pozostawić do wyrośnięcia. Następnie wyrobić ciasto dodając przesianą mąkę , roztrzepane jajko, sól, pod koniec wyrabiania oliwę. Następnie rozwałkowane ciasto ułożyć na blasze ,wyłożonej papierem do pieczenia, udekorować salami i podsmażonym na maśle porem. Na wierzch położyć plastry  żółtego sera, posypać oregano. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku koło pół godziny.