niedziela, 22 lipca 2012

polewa czekoladowa (nutellka)


Robiłam tą czekoladę już wielokrotnie,na diecie zbawienny smak,który wypełniał zachcianki na słodkie pokusy.Dzisiaj mogę pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa z dodatkiem ulubionego likieru....a co tam,odrobina szaleństwa na chłodne dni lata.......

Polewa czekoladowa w/g Dukana

  • 25 łyżek mleka w proszku odtłuszczonego
  • 2 żółtka
  • 2 pełne łyżki kakao ciemnego
  • 1 pełna łyżka słodzika
  • kilka kropli zapachu arakowego (lub wg upodobania)
  • kilka łyżek mleka chudego

Pomysł zaczerpnięty z bloga Urdzik

Wykonanie:Żółtka ubić ze słodzikiem,dodawać stopniowo pozostałe składniki i ubijać mikserem,do uzyskania jednolitej konsystencji płynnej.Pod wpływem schładania w lodówce czekolada gęstnieje,zatem nie należy przesadzać z dodawaniem proszkowanego mleka.


Poza dietą! można wykonać polewę czekoladową z cukrem wedle upodobania i odrobiną ulubionego likieru.... ;)

2 komentarze:

  1. Ależ pięknie wygląda, ślinka cieknie-Pozdrawiam Milennka

    OdpowiedzUsuń
  2. Zważywszy,że jest to propozycja w ramach diety (bez alkoholu oczywiście),to można zadowolić kubki smakowe ,w ramach ukojenia tęsknoty za prawdziwą czekoladą....Pozdrawiam,miło że nawiedziłaś mojego bloga... ;)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...