niedziela, 23 marca 2014

wiosenna sałatka z kaszy gryczanej z suszonymi pomidorami i ogórkiem



Autorka bloga z którego inspirację czerpię poleca kaszę gryczaną niepaloną ...

"Jeśli nie jedliście jeszcze niepalonej (zielonej) kaszy gryczanej, to musicie spróbować. Nam udało się ją kupić na miejskim targowisku (ulubione stoisko ze zbożami, ziarnami, orzechami itp. w workach jutowych). Muszę przyznać, że jestem zachwycona jej delikatnym smakiem i całkowicie nie rozumiem skąd ta dominacja kaszy palonej na sklepowych półkach. Czy wszystko co zdrowsze musi być trudniejsze do nabycia ?Mimo wszystko, jeśli uda się Wam ją kupić, proponuję coś z kuchni arabskiej, czyli sałatkę tabbouleh. Tradycyjnie przyrządza się ją z kaszy bulgur,ale wzorem przepisu z Food.com użyłam kaszy gryczanej. Nie dodałam tylko zielonej cebulki (bo nie chciałam) i świeżej mięty (bo nie miałam)".


Ja użyłam kaszę gryczaną paloną, bo taką akurat miałam. Dałam też mniej soku z cytryny, i jak dla mnie wystarczająco, ale tu lepiej wcześniej spróbować i dostosować ilość do własnych upodobań. Poza tym czasem też dodaję do tego zestawu krojony w drobną kostkę żółty ser. Myślę , że zwolenników kaszy gryczanej długo, na przygotowanie tej sałatki namawiać nie trzeba.... wypróbujcie przepis sami.

wiosenna sałatka z kaszy gryczanej 

              
z suszonymi pomidorami i ogórkiem

składniki :

źródło -Weganie
  • 1 szklanka suchej kaszy gryczanej 
  •  bulion warzywny (2 szklanki)
  • pół-szklanka natki pietruszki ( czasem daję koperek)
  • garść suszonych pomidorów (lub świeżych)
  • pół zielonego ogórka
  • 2 ząbki czosnku
  • +- pół szklanki soku z cytryny 
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
wykonanie: 

Bulion (lub wodę z odrobiną soli i oliwy) zagotować w rondelku, biorąc  dwa razy tyle wody, ile kaszy gryczanej. Do wrzącego bulionu wsypać opłukaną kaszę, zamieszać i gotować na wolnym ogniu około 8- 10 min. Ponownie kaszę zamieszać, przykryć i zestawić z ognia na kilka minut, by stała się sypka.

Sok z cytryny i oliwę wymieszać. Resztę składników drobno pokroić,czosnek można przecisnąć przez praskę. Ugotowaną kaszę , wymieszać z pokrojonymi produktami i polać sokiem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać w formie przystawki.




niedziela, 16 marca 2014

placki marchewkowo-ziemniaczane....z nutą imbiru







Odkąd poznałam smak marchewki z imbirem, chętnie wracam do tych połączeń w kuchni, bo akurat te dwa składniki są dostępne przez cały rok, zatem można się nimi cieszyć o każdej porze roku. Dzisiaj zmodyfikowana wersja placków, których smak poznałam na warsztatach wegetariańskich....i chętnie je powielam w codzienności. Zatem w ramach podwieczorku z Moncią się nimi zajadamy, a kto ma ochotę niech z przepisu korzysta....smacznego.


placki marchewkowo-ziemniaczane....z nutą imbiru


składniki: na około 20 placków
przepis własny
    Marchew w roli głównej 2
  • marchewki (ok.pół kg)
  • duży ziemniak
  • 2 jajka
  • jabłko-antonówka
  • 3 plastry ananasa z puszki
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • łyżka otrębów
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek 
  • szczypta soli
  • imbir w proszku-u mnie łyżka płaska
  • carry -łyżeczka
  • oliwa do smażenia (u mnie z pestek winogrona)
wykonanie:

Marchewki obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami,podobnie ziemniak.
Jabłko obrać ze skórki,zetrzeć na tarce (bez gniazd nasiennych).
Ananasa odcedzić z syropu,pokroić na cienkie kawałeczki.

Dodać oliwę i pozostałe składniki , dobrze wszystkie składniki wymieszać. 
Jeśli konsystencja zbyt rzadka,można dodać więcej otrębów lub wiórki żółtego sera,które dobrze spełnią rolę "kleju" podczas smażenia.

Smażymy placki na oliwie, na złoty kolor.
Podajemy na ciepło ,z sosami wedle upodobania...np.ten.




sobota, 15 marca 2014

sos do sałatek i zapiekanek































Prosty sos jogurtowo-majonezowy do :sałatek, zapiekanek, tart, pizzy. Pomysł Marioli, z której bloga niejednokrotnie pomysły na dania wegetariańskie podpatruję.... Najbardziej lubię wersję podstawową, a kiedy potrzebuję pikantniejszego smaku, chętnie sięgam po świeży czosnek, który wystarczy przecisnąć przez praskę i wymieszać z gotowym sosem.

 sos do sałatek i zapiekanek


składniki:  (źródło-blog Marioli )
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego (im gęstszy tym lepszy)
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka oleju z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól do smaku

wykonanie:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i gotowe.

 
Można też dodać inne składniki,kiedy lubimy sosy bardziej pikantne,szczególnie kiedy podajemy je do zapiekanek i tarty,albo pizzy. 

Oto lista dodatków, w zależności od dania, do którego będziemy sos podawać (ilość do smaku, w zależności od upodobań):

  • pesto
  • tabasco
  • musztarda
  • curry
  • czosnek
  • sproszkowana ostra papryka
  • świeże, drobno posiekane zioła
  • białe wino wytrawne (nie za dużo, aby nie stracił gęstości)


zapiekanka porowo-ziemniaczana z ananasem....wegetariańska






























Dzisiaj zapiekanka, którą podpatrzyłam na fejsie u Marioli ,kilka dni temu, i czekałam tylko na wolną chwilę w kuchni, by ją przygotować. A wolny weekend to właśnie taka sprzyjająca chwila, kiedy się chce.....zatem dzisiaj wegetariański dzień w kuchni...


zapiekanka porowo-ziemniaczana 
Akcja wegetariańska zapiekanka
                                    z ananasem....wegetariańska

składniki:   (źródło-blog veggieola)
  • 3 średnie ziemniaki (surowe) 
  • 3 łodygi pora (jasne części) 
  • 1 mała puszka z ananasem w kostce (lub świeży ananas)
  • 3 jajka (z chowu ekologicznego) 
  • 2 łyżki mąki 
  • 1 śmietana do zup i sosów 
  • 1 łyżeczka curry 
  • 1 łyżeczka kurkumy 
  • sól 
  • tabasco lub ostre chili do smaku

  • dodatkowo u mnie plaster żółtego sera
wykonanie:
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, łodygi pora pokroić w cienkie plasterki. 

Ananasa odsączyć z syropu (gdy używamy z puszki).

Jajka ubić,dodać śmietanę,mąkę,szczyptę soli,dokładnie wszystko wyrobić na konsystencję gładkiej śmietany.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać umieścić w płaskiej formie ( lekko natłuszczonej i posypanej tarta bułką lub otrębami),najlepiej do tarty i wygładzić. 

Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, przy temperaturze ok. 200 ˚C. 
Ja dodatkowo na kwadrans przed końcem pieczenia posypałam zapiekankę żółtym serem,utartym na tarce,o grubych oczkach.

Użyłam też proponowany przez Mariolę- sos do sałatek ,jako dodatek do dania.

Zapiekanka pysznie smakuje w towarzystwie białego wina np.Martini.... smacznego ;).




deser z musli i owocami...pomysł na pożywne śniadanie





Bardzo prosty deser z  wykorzystaniem jogurtu i musli oraz świeżych,kandyzowanych, lub przetworzonych owoców ,które jak najbardziej możemy dodać do deseru. W zależności od naszych upodobań,może być light lub słodki,ale na pewno pożywna dawka energii na długi dzień...jako alternatywa dla codziennych kanapek,w zabieganej codzienności.



Deser z musli i owocami...pomysł na pożywne śniadanie

Składniki:
  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego (np.greckiego lub bałkańskiego)
  • odrobina miodu lub syropu z agawy/klonowego
  • garść musli
  • owoce świeże : (u mnie: kiwigranatmelon)
  • suszone banany w plasterkach
  • jeżyny i maliny w syropie 

Sposób przygotowania: 
Kiwi obierać ze skórki i pokroić na plasterki (można też zmiksować na gładki mus). 

Plaster miąższu melona (bez pestek) pokroić w drobną kostkę,a granat -owoc wydobyć z wnętrza -zobacz tu.Owoce przetworzone wydobyć z syropu.

Układać warstwowo w szklanym naczyniu:musli,owoce,polać całość jogurtem z odrobiną płynnego miodu lub syropu z agawy/klonowego....lub innego jaki lubimy.

Do tego deseru można wykorzystać różne owoce sezonowe ,nasze rodzime np. truskawki, maliny,jeżyny,jagody/borówki,porzeczki,gruszki itd.. Pyszny pomysł na zdrowe śniadanie (alternatywa dla codziennych kanapek).

Rada:aby musli było chrupiące,łączymy je z pozostałymi składnikami,tuż przed podaniem.
Można użyć musli kupnego,albo przygotować je samodzielnie (pomysł np.zobacz tutaj).



Do pożywnego śniadania możemy wykorzystać również płatki owsiane:
 (źródło-zobacz tutaj)

Surówka młodości – przepis

Składniki:
  • 6 łyżek płatków owsianych;
  • łyżka miodu;
  • garść orzechów (wg uznania);
  • 1 jabłko;
  • pół cytryny;
  • do wyboru: mleko, jogurt, kefir;
  • sezonowe owoce (do wyboru)
  • opcjonalnie: suszone owoce, pestki dyni etc.
surówka młodości - przepis
Przygotowanie: płatki owsiane zalej zimną, przegotowaną wodą i odstaw do czasu, aż staną się miękkie (najlepiej pozostaw je w miseczce na całą noc). Rano do płatków dodaj miód, starte jabłko, posiekane orzechy, wyciśnięty sok z cytryny, świeże (sezonowe) i suszone owoce. Całość zalej mlekiem/jogurtem/kefirem i dokładnie wymieszaj. Płatki należy spożywać od razu po przygotowaniu.
Lekkie desery bez piekarnikaRada: za każdym razem wybieraj inne owoce (zarówno suszone, jak i sezonowe) – dzięki temu, surówka nigdy ci się nie znudzi i będziesz mogła ją jeść regularnie i ze smakiem.






więcej pomysłów na pożywne-szybkie śniadania tu......>>>>>

środa, 12 marca 2014

bułeczki drożdżowe z serem....i wiosna w ogrodzie


Szczęśliwy dom, z czasów dzieciństwa ,kojarzył mi się zawsze z zapachem domowego chleba i słodkimi wypiekami drożdżowymi.... bułkami z jagodami, rogalami lub pączkami z dżemem, albo ciastami z owocem i kruszonką. Sama do ciast drożdżowych nie mam zbyt szczęśliwej ręki, ale w rodzinnym domu chętnie drożdżowymi wypiekami się częstuję, chociaż mama mówi, że już jej nie wychodzą tak dobre jak dawniej, to wcale jej nie słuchamy i zjadamy drożdżowe wypieki, jak dawniej, ze smakiem ;).

bułeczki drożdżowe z serem twarogowym
(źródło-Kuchnia Polska)

Składniki:
  • 6 dkg drożdży
  • pół l mleka
  • 20 dkg cukru
  • 15 dkg tłuszczu (masła)
  • 2 jaja
  • 4 żółtka
  • 1 kg mąki pszennej
  • sól (szczypta)

  • tłuszcz do posmarowania formy
  • 1/2 jaja lub białko ,do posmarowania bułeczek po wierzchu
masa serowa:
  •  0,5 kg zmielonego twarogu 
  •  pół szklanki cukru
  •  łyżka cukru wanilinowego
  •  2 żółtka

Ser utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać żółtka . Można też dodać garść rodzynek lub skórek kandyzowanych.
Wykonanie: 

Mąkę przesiać do miski,pozostawić w temp.pokojowej.

Przyrządzić ciasto drożdżowe wg przepisu:drożdże rozetrzeć w garnuszku z cukrem,dodać mleko,25 dag mąki,dokładnie wymieszać,odstawić pod przykryciem,do wyrośnięcia.

Żółtka utrzeć z cukrem,na pulchną masę,tłuszcz stopić na małym ogniu. 

Gdy rozczyn wyrośnie o 100 %,połączyć go z mąką,posolić,wyrabiać ręką dokładnie ciasto,mieszając wszystkie składniki i wybijając ciasto, tak aby jak najwięcej weszło powietrza (gdy ciasto ma gładką,lśniącą powierzchnię i wiele pęcherzyków powietrza,odstaje od ręki i naczynia).

Wlewamy stopniowo tłuszcz,ciągle wyrabiając.Po dokładnym wymieszaniu z tłuszczem zakończyć wyrabianie.Powierzchnię ciasta wyrównać,przykryć kuchenną ściereczką,pozostawić do wyrośnięcia w cieple,na kilka godzin,tak aby ciasto podwoiło objętość.

Przygotować 2 duże blachy,posmarować tłuszczem i oprószyć ,lub wyłożyć papierem do pieczenia. Gdy ciasto wyrośnie ,urywać małymi porcjami,formować kule,włożyć w środek po łyżce masy serowej,lepić bułeczki,wielkości jaka nam pasuje.
Ułożyć na blasze w pewnych odstępach,zostawić przykryte w ciepłym miejscu aby wyrosły. Gdy bułeczki wyrosną smarować rozmąconym jajem lub białkiem. 

Piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok.30 minut. 

Z tego przepisu można wykonać również rogaliki-przepis tu