czwartek, 5 kwietnia 2012

żurek





Składniki:
  • 1,5 l wody  
  • 2duże ziemniaki 
  • pęczek natki pietruszki
  • pół litra zakwasu na żurek
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2 białe kiełbasy (u mnie wiejska od rzeźnika)
  • przyprawy:majeranek, sól ,pieprz,czosnek
  • opcjonalnie:łyżka mąki pszennej,gdyby żurek był zbyt rzadki
Obrane i pokrojone w dużą kostkę ziemniaki gotujemy w wodzie do miękkości, przez około 15 minut.
W czasie kiedy ziemniaki się gotują, przygotowujemy białą kiełbasę,zdejmujemy z niej skórę,kroimy na drobne kawałki,wrzucamy do gotujących się ziemniaków.
Następnie (kiedy ziemniaki są już miękkie),dodajemy zakwas, doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem i czosnkiem,zagotowujemy wszystko razem.
Gotowy żur podajemy z pokrojonym jajkiem, posypujemy na wierzch natką pietruszki.
Apropo żurku :

1.Może być torebkowy lub butelkowy kupny .Ja jak już,to wolę ten torebkowy .

2. Ale oczywiście można samemu też żur zrobić ;

Składniki:

  • 1-1,5 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
  • ok.1/3 szklanki ciepłej, przegotowanej wody
  • 1-2 łyżeczki zakwasu chlebowego klik
  • opcjonalnie 1-2 łyżki  płatków owsianych lub otrębów (w zależności jaka mąkę razową mamy)

Wykonanie:

Do  naczynia (szklanego lub kamionkowego)wsypać mąkę pełnoziarnistą, dołożyć płatki owsiane lub otręby, zalać ciepłą  przegotowaną wodą, dokładnie zamieszać.

Następnie dodajemy zakwas chlebowy,by przyspieszyć  fermentację zakwasu na żurek.

Naczynie z zakwasem postawiamy w ciepłym miejscu,przykrywamy ściereczką kuchenną .

Zakwas  mieszamy co najmniej dwa razy dziennie
. Po 3 dniach zakwas powinien być już wystarczająco kwaśny. Zlać go do szklanej butelki lub słoika, dodać  kilka ziarenek ziela angielskiego i kilka ząbków czosnku ( zatrzymuje fermentacją  i nadaje wyrazisty smak),przechowujemy w lodówce.


Przed użyciem zakwasu do gotowania żurku,przecedzamy go przez sito,by był klarowny ,bez domieszki otrębowej i przypraw.
To co pozostało na sicie można wykorzystać,do zrobienia kolejnego zakwasu,po dodaniu mąki z wodą.
Im starszy zakwas,tym lepszy,przechowujemy go w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...