Składniki:
W dużym garnku zagotowujemy wodę, przygotowany drób dzielimy na porcje i podgotowujemy,zbieramy szumowiny. Na bardzo wolnym ogniu podgotowujemy mięso do miękkości (ważne,by rosół był klarowny). I lepiej bez wątróbki,by nie zmącić klarowności rosołu.Dodać obraną i umytą włoszczyznę,a cebulę zeszklić przed dodaniem do rosołu.Pod koniec gotowania doprawić do smaku i dodać pietruszkę (świeżą można od razu na talerz położyć).
- kawałek drobiu ,ale bez wątróbki(dowolny),najlepiej z wiejskiej zagrody ;)
 - 2 litry wody
 - włoszczyzna (2-3 marchewki, 1/3 selera,duża pietruszka, duża cebula)
 - przyprawy (sól,pieprz)
 - natka pietruszki świeżej lub mrożonej (odświętnie dałam rzeżuchę),drobno posiekanej
 - dodatkowo:makaron
 
W dużym garnku zagotowujemy wodę, przygotowany drób dzielimy na porcje i podgotowujemy,zbieramy szumowiny. Na bardzo wolnym ogniu podgotowujemy mięso do miękkości (ważne,by rosół był klarowny). I lepiej bez wątróbki,by nie zmącić klarowności rosołu.Dodać obraną i umytą włoszczyznę,a cebulę zeszklić przed dodaniem do rosołu.Pod koniec gotowania doprawić do smaku i dodać pietruszkę (świeżą można od razu na talerz położyć).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).