piątek, 30 marca 2012

muffinki-przepis podstawowy

TU...... kilka przydatnych rad,dotyczących pieczenia muffinek,które były i dla mnie pomocne,w pierwszych krokach muffinkowania ;).
Wpis ten,będzie na bieżąco uaktualniany,w nowe pomysły i doświadczenia muffinkowe.
Na obecnym etapie mogę powiedzieć,że najbardziej spontanicznie,i łatwo po przepisy muffinkowe sięgam,bo wymagają niewielkiego nakładu składników i czasu,bo w niecałą godzinkę można je wykonać.Co do składników:mokrych,to poza jajkami preferuję oliwę,a z białkowych maślankę.Natomiast :suche składniki,to mieszane mąki -od pszennych począwszy,na razowych skończywszy.....cukier preferuję trzcinowy do razowych muffinek,ale do delikatnych pszennych ,czasem lepiej dodać jednak biały....Niech każdy oceni sam i praktykuje,według własnych upodobań.Jedno jest pewne,nie trzeba być mistrzem kuchni,aby nimi oczarować gości ,każdy piec je może,bo to babeczki o zwartej strukturze, mieszane tylko chwilę, jakby od niechcenia,w wykonaniu proste a w smaku doskonałe ;).


Moja galeria muffinkowa:)
Suche składniki:
    • 2,5 szklanki mąki ( używam praktycznie wszystkie mi dostępne mąki,i najbardziej lubię muffinki z mieszanymi mąkami w przepisie)
    • ok.pół szklanki cukru,ilość zależna od dodatków (lubię cukier trzcinowy do muffinek,zresztą nie tylko do nich)
    • szczypta soli
    • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    • łyżeczka sody
    •  łyżeczka cukru waniliowego lub migdałowego,do słodkich muffinek oczywiście.
Mokre składniki:
  • pół kostki masła płynnego ,lub pół szklanki oliwy (osobiście do muffinek bardziej preferuję oliwę)
  • nabiał:twaróg,mleko,maślanka,jogurt naturalny,serki homogenizowane,mascarpone...co kto woli.Ja najczęściej używam maślanki (też pół szklanki).
  • 2 jajka (można utrzeć całe jajka z cukrem,lub osobno białka i żółtka).
Rady praktyczne:







  • W każdym przepisie na muffinki powtarza się ten sam schemat: wymieszać osobno suche i mokre składniki, a następnie połączyć.
  • Powinny stanowić jednolitą masę(ale niekoniecznie puszystą),z nabiałem,płynnym tłuszczem i pozostałymi składnikami.Zbyt długo mieszana masa podobno sprawia,że muffinki są mniej delikatne.
  • Przepis podstawowy,podaje ilość na 12 sztuk muffinek,temp.pieczenia w gr .200 stopni,czas pieczenia 20-25 minut.






  • Apropo foremek,do muffinek,to ja osobiście najbardziej lubię silikonowe pojedyńcze.Ale używam też tych standardowych blaszanych do muffinek...jak i niestandardowych np.foremki po pasztecikach .
  • Dodatki: (praktykowane u mnie i podpatrzone u innych)

    Na słodko:
    • Owoce  pokrojone na małe kawałki,np.:śliwki,gruszki twarde lub drobne w całości,np.porzeczki ( ok.szklanki)
    • Bakalie czyli :suszone owoce np.morele,daktyle,rodzynki,żurawina;kandyzowane  skórki,np.pomarańczy,cytryny,ananasa,mieszanka:keksowa,studencka;orzechy :włoskie,laskowe,pistacjowe...itd. (2-3 garści )
    • Czekolada:biała,deserowa,mleczna,bakaliowa,orzechowa,1 tabliczka 100 g pokrojona na małe kawałki
    • Kakao lub kawa rozpuszczalna (2-3 łyżki)
    • Alkohole:ajerkoniak,rum,likiery....(2-3 łyżki,wedle uznania).
    • Armaty spożywcze (ok.pół buteleczki)
    Na pikantnie:
    • zioła np.prowansalskie,oregano,bazylia,tymianek (łyżeczka-półtora)
    • sery:feta,żółty....pokrojone w drobną kostkę (100-150 g)
    • warzywa:papryka,cebula,pomidory,marchewka (też pasuje do muffinek na słodko)...duża sztuka (surowe posiekane na drobno,lub starte na tarce kuchennej)
    Dekorowanie muffinek:


    • ja najczęściej posypuję muffinki cukrem pudrem po upieczeniu
    • można też je polukrować
    • ciekawie komponuja się również z kruszonką (1/3 mąki+czubata łyżka miękkiego masła+2 łyżki drobnego cukru)...kruszonka
    • a dla bardziej uzdolnionych polecam stronki,które podglądam np. jak dekorowac cupcake ....i praktyczny filmik

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...