sobota, 7 kwietnia 2012

babki i babeczki marmurkowe

Składniki:
  • 6 jajek
  • 1 szkl. cukru (u mnie trzcinowy+puder po połowie)
  • 1/2 szkl. przegotowanej wody
  • 1/2 szkl. oleju
  • 2,5 szkl. mąki krupczatki
  • szczypta soli
  • 1 buteleczka aromatu śmietankowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao (albo kawy rozpuszczalnej)
Wykonanie:
  • Białka ubjam mikserem ze szczyptą soli na sztywno.Pod koniec ubijania powoli dodaję cukier . Następnie dodaję po jednym żółtku, wodę, olej, proszek do pieczenia, sól i mąkę,wyrabiam wszystko razem.
  • Przygotowuję foremki (smaruję masłem i posypuję otrębami,by babeczki po upieczeniu łatwo wychodziły z foremek),rozgrzewam piekarnik do 180 stopni.
  • Przekładam 3/4 jasnego ciasta do feremek,do pozostałej 1/3 dodaję czubatą łyżkę cocao+2 łyżki wody,dobrze wyrabiam,i dodaję do jasnego ciasta ciemne,widelcem łączę dwie warstwy ,formując kształt marmurkowy.
  • Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę w temp 180 stopni przez ok 45 min dużą babkę,mniejsze wyciągam po ok.20 minutach,sprawdzając suchym patyczkiem.
  • Gotowe,przestudzone babeczki posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy,jak kto woli.
  • U mnie wszysła jedna duża babka i sześć małych (z podanych proporcji).
  • Przepis zaczerpnięty  z bloga: moje pasje (dałam tylko mniej cukru).

    DoDodaj Twój przepis do kolekcji i wygraj zakładki do książekdaję przepis do kolekcji wielkanocnej -prowadzonej przez Veggie 
     http://veggieola.blogspot.de/2013/02/zbieramy-wielkanocne-przepisy-dodaj-twoj.html

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...