niedziela, 26 lutego 2012

blok lukrowany

Składniki:
  • pół kostki masła
  • łyżka ciemnego kakao
  • łyżka cukru trzcinowego
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 100g  mleka w proszku
  • wafel holenderski pokruszony na drobne kawałki
  • opcjonalnie mleko lub woda ,gdyby masa była zbyt zbita
  • dodatkowo:     lukier z zielonym barwnikiem spożywczym.

Przygotowanie:                                                                                                                                                    
 Margarynę,z cukrem rozpuścić do gładkiej masy,podgrzewając w garnku z dnem teflonowym,następnie dodać kawę i kakao,ewentualnie trochę ciepłej wody lub mleka.   
Zdjąć z kuchni,po przestudzeniu masy,dodać mleko w proszku,przesiane przez sitko .
Gotową masę ułożyć do formy z papierem ,posypać na wierzch wiórkami pokruszonego wafla holenderskiego.Na wierzch polać lukrem.Pozostawić do zastygnięcia w lodówce ,na kilka godzin.Wafle holenderskie są słodkie,dlatego pominęłam cukier.





owocowa sałatka tropikalna z orzechami

składniki:
*puszka liczi ,w syropie
*puszka ananasa w kostce ,w syropie
*kiwi ,kilka sztuk
*kawałek melona
*mango
*garś-dwie orzechów włoskich i laskowych,prażonych na patelni
*dodakowo:bita śmietana z ajerkoniakiem

Wykonanie: owoce w puszkach odsączyć z syropu,pozostałę umyć,obrać pokroić w kostkę,wymieszać,na koniec dodać orzechy.
Przed podaniem sałatkę owocową,polać bitą śmietaną i ajerkoniakiem.
A pozostały syrop z ananasa i liczi  wypijamy ze smakiem.
Można dodać do sałatki,ale tuż przed podaniem,bo orzechy zabarwiają sok na niezbyt ciekawy kolor .

pulpety drobiowo-warzywne


Składniki:
*pierś drobiowa
*włoszczyzna
*2 bulionetki rosołowe
*3 łyżki otrębów mieszanych
*jajko
* przyprawy i zioła (u mnie przyprawa do drobiu,koperek zielony i czosnek niedźwiedzi)
*litr wody
*olej do smażenia
*mąka  (kilka łyżek,u mnie razowa),na diecie skrobia kukurydziana lub ziemniaczana
Wykonanie:pierś drobiową gotujemy w bulionie ,dodajemy włoszczyznę.
Ugotowane mięso z włoszczyzną miksujemy blenderem,dodajemy jajko,otręby,doprawiamy do smaku wedle uznania i formujemy pulpeciki.Gotowe,obtaczamy w mące,smażymy na gorącym teflonie z odrobiną oliwy.Na diecie Dukana,przecieramy patelnię oliwą,w trakcie smażenia podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem (faza P+W).

wtorek, 21 lutego 2012

kasza gryczana z warzywami



SKŁADNIKI:

*4 plastry ananasa
*2-3 łyżki masła
*1 woreczek kaszy gryczanej
*pół paczki mieszanki warzywnej mrożonej
*przyprawy:sól,pieprz,czosnek granulowany,oregano

Wykonanie: kaszę gryczaną ugotować w osolonym wrzątku.Warzywa podsmażyć na maśle,dodać ananasa,następnie ugotowaną kaszę ,doprawić do smaku.


poniedziałek, 20 lutego 2012

jajecznica na bekonie

Składniki:
*2 jajka
*plaster bekonu
*plaster cebuli czosnkowej
*sól,oregano

Bekon z cebulką podsmażamy na gorącym teflonie,dodajemy jajka i przyprawy....i gotowe.

piątek, 17 lutego 2012

gruszki w winie lukrowane

gruszki w winie lukrowane

składniki:

  • 3-4 gruszki z ogonkami!
  • winko czerwone (pół butelki)
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • kilka goździków
  • sok z  połówki cytryny
  • cukier puder +odrobina wrzątku=lukier


wykonanie: 
Gruszki myjemy,cienko obieramy ,wykrawamy gniazdo nasienne od spodu,uważamy by nie uszkodzić ogonka przy obieraniu.
Wlewamy do garnka wino,dodajemy cukier,goździki,cynamon,sok z cytryny,
Zanurzamy gruszki i gotujemy dobry kwadrans na małym ogniu.
Schłodzone gruszki polewamy lukrem (u mnie z odrobiną syropu winnego).
p.s.syrop winny:pozostały wywar z gotowanych gruszek,uzupełniamy dodatkową porcją cukru i gotujemy,do uzyskania syropu,na małym ogniu i mieszamy,by się nie przepalił,albo w kąpieli wodnej,czyli podwójny garnek z parą.



zupa -krem z soczewicy


Składniki:
  • 1-1,5 litra wody
  • 200 g soczewicy żółtej
  • pół paczki mrożonek warzywnych,wedle uznania
  • pół cebuli czosnkowej
  • 2 bulionetki warzywne
  • serek topiony śmietankowy
  • koperek zielony
  • 2 łyżki oliwy
  • przyprawy:pieprz,czosnek granulowany i niedźwiedzi suszony
  • dodatkowo:grzanki,odrobina śmietany

Soczewicę gotujemy w wodzie z bulionetkami,dodajemy mieszankę warzywną,kiedy będą miękkie,odcedzamy z wody.
Cebulę pokrojoną w kostkę lub plastry,podsmażamy na oleju,by sie zeszkliła,dodajemy do warzyw.
Miksujemy wszystko blenderem,następnie ponownie dodajemy do bulionu ,w którym gotowała się soczewica z warzywami.
Dodajemy serek topiony i zielony koperek,doprawiamy do smaku wedle uznania,zagotowujemy.
Zupę-krem podajemy z grzankami.

wtorek, 14 lutego 2012

serce z żurawiną...walentynkowo ;)

Ciasteczka bardzo szybkie,bardzo pyszne,bardzo urodziwe.
Nie tylko na Walentynki..... ;)







składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • pół kostki masła
  • mała śmietana (125 ml)
  • aromat zapachowy,ok.pół buteleczki lub łyżka cukru waniliowego
  • łyżka cukru trzcinowego

dodatkowo:
  • cukier puder i barwnik czerwony,do zrobienia lukru,oraz dżem żurawinowy ,do nadzienia ciasteczek

Wykonanie:


  1. Ciasto wyrabiamy,schładzamy w lodówce.
  2. No i tworzymy,wedle możliwości i upodobania,pieczemy ciasteczka w nagrzanym piekarniku 180 stopni,ok.kwadransa.Lukrujemy po wierzchu,ale też można lukrem skleić serca,gdyby po upieczeniu,dobrze do siebie nie przylegały.
  3. Komu zależy na czasie,można użyć gotowego ciasta francuskiego i zrobić błyskawiczne serca-niespodzianki.


truskawki odświętne....i jabłuszka....walentynkowe

Takie małe przekąski walentynkowe....i nie tylko.....słodka odmiana owoców,których nie powinno zabraknąć na naszym stole.....zapraszam do zabawy..... ;)


Banalnie proste wykonanie,a jaka miła odmiana......nie tylko na walentynki.........

Składniki:
  • świeże truskawki
  • lukier lub polewa czekoladowa
  • dekodery


....i jabłuszka w świątecznej odsłonie....dla sprawienia odrobiny radości i uśmiechu ;)


         
Gabriel Garcia Marquez:
 "Nigdy nie przestawaj się uśmiechać, nawet jeśli jesteś smutny, ponieważ nigdy nie wiesz, kto może się zakochać w twoim uśmiechu".


składniki:

  • 2 jabłuszka
  • kilka dorodnych truskawek
  • mieszanka bakaliowa+okruchy z wafelka holenderskiego w karmelu
  • 2 łyżeczki dżemu wedle uznania
  • serduszka czekoladowe do dekoracji
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 jajko

Wykonanie:
  1. Jabłka myjemy,wycinamy "czapeczkę" na 3/4 wysokości,wydrążamy gniazda nasienne wypełniamy dżemem i bakaliami, dałam też do środka po jednej truskawce.
  2. Pieczemy około kwadransa w nagrzanym piekarniku w temp.180 stopni.
  3. W tym czasie ubijamy jajko z cukrem (można osobno białko i żółtko ), polewamy jabłka pod koniec pieczenia,zapiekamy jeszcze kilka minut,i gotowe...pozostałe truskawki do dekoracji...


podobny pomysł na jabłka zapiekane w piekarniku

środa, 8 lutego 2012

pomidorowa ,czy warzywna....co kto woli




















Dużo marchewki w połączeniu z przecierem pomidorowym,i mixem warzywnym....

Czyli tak:
*kilka marchewek
*por
*pół selera
*duża pietruszka (korzeń +natka)
*czosnek niedżwiedzi
*2 kostki rosołowe warzywne
*łyżka masła
*buteleczka śmietany- Ramy do zupy
*mini przecier pomodorowy Kotlin-80g
*gotowa zupa pomidorowa Winiary ,z kawałkami suszonych pomidorów
*torebka brązowego ryżu
*ok.2 litry wody


Wykonanie:

Warzywa umyte,obrane,i pokrojone w dużą kostkę,lub plastry,podgotować do miękkości w 1,5 litra wody.
Wyjąć ,zmiksować blenderem,a następnie spowrotem włożyć do wody ,w której się gotowały.
Nastepnie dodać gotową sproszkowaną zupę winiary,rozpuszczoną w szklance zimnej wody,dodać do bulionu warzywnego z kostkami rosołowymi.
Pod koniec gotowania dodać natkę pietruszki i czosnek niedźwiedzi,śmietanę (ta o której wspomniałam się nie warzy,zatem można ją dodać do gorącej jeszcze zupy spokojnie).
Ewentualnie doprawić do smaku wedle uznania i dolać wody.
Zupa smakuje z ryżem,jak i makaronem.

poniedziałek, 6 lutego 2012

krupnik ,czyli kasza górą




W dzieciństwie nie znosiłam krupniku......
Mama miała na to swoje sposoby,byśmy z siostrą chciały się przekonać (np.batonik obok zupki,po jej zjedzeniu  oczywiście)......
Naszczęście uraz z dzieciństwa nie zniechęcił mnie do tego,by obecnie już bez oporów delektować się smakami wszelakich zup,które często goszczą w mojej kuchni.
A i też bardziej doceniam starania rodzinnej kuchni ;).

SKŁADNIKI:
*WŁOSZCZYZNA
*1,5-2 LITRÓW WODY
*DORODNY ZIEMNIAK
*2 BULIONETKI ROSOŁOWE
*PÓŁ SZKLANKI KASZY JĘCZMIENNEJ
*PRZYPRAWY,ZIELENINA (sól.pieprz,czosnek niedźwiedzi)
*KAWAŁEK MIĘSA DROBIOWEGO(u mnie skrzydełko i udko)

Wykonanie:mięso obgotować w wodzie do miękkości,dodać włoszczyznę i ziemniaka,pokrojone w kostkę,kaszę,bulionetki rosołowe i gotować dobry kwadrans,na koniec doprawić zupę do smaku,wedle naszego upodobania i dodać czosnek niedźwiedzi.Zupa pożywna i gotowa,na szybko i na chłodne dni.....smacznego ;)

piątek, 3 lutego 2012

walentynkowo....nie tylko na Walentego






                                            
                               TU  moje ciasteczka ,a tu internetowe walentynki..... ;))

chlebek Grażynkowy


    Otrzymałam od siostry poniższy przepis na chlebek i zaczyn-i chociaż wydawał mi się on mało zachęcający , odziwo ładnie pachniał drożdżowo,czego brakowało mi przy zakwasie własnej produkcji,który często wspomagam odrobiną drożdży.No to zabrałam się za pieczenie chlebka.I zaskoczyło mnie ładne jego wyrastanie ,na samym zakwasie w ciepełku domowym.

Czyli tak: (proporcje na 2 chlebki,ja zrobiłam jeden,z połowy składników )

  • 1 kg mąki pszennej (u mnie mieszana razowa i biała)
  • 5 łyżek zakwasu siostrzanego
  • 3/4 szklanki otrąb mieszanych (pszenno-żytnich)
  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 3/4 szklanki siemienia lnianego
  • 3/4 szklanki słonecznika
  • 1/2 szklanki oleju
  • 4 szklanki ciepłej wody
  • 3 łyżeczki soli
Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać.
Odłożyć 5 łyżek zaczynu (do lodówki na 5-10 dni,do następnego chlebka).
Wyrobiłam ciasto hakiem.Przełożyłam ciasto do keksówki dobrze natłuszczonej (u mnie smalcem i posypanej otrębami). 
Chlebek odstawiamy na ok.12 godzin,pod przykryciem foliowym,do wyrośnięcia (u mnie wystarczyło 10 godzin).
Ciasto wyrastało w tej samej formie co pieczenie,nie ruszamy przy wyrastaniu. 
Przed włożeniem chlebka do nagrzanego piekarnika,posypałam po wierzchu  kminkiem,i zrosiłam wodą. 
Pieczenie w 200 stopniach dobrą godzinę .Ja pod koniec pieczenia,wyciągnęłam dobrze podpieczony już chlebek, i ostatni kwadrans dopiekałam go bez formy,na kratce,wtedy ma ładnie chrupiącą skórkę.


czwartek, 2 lutego 2012

żurawinowa konfitura










Gdy kupujemy świeżą żurawinę to najlepiej,po jesiennych przymrozkach - przemrożona jest lepsza i nie ma goryczki. Jak nie mamy tej pewności,możemy sami ją zamrozić, i  przechowywać z zamrażarce przez kilka miesięcy, a smażyć małe ilości do dań na bieżąco.
 
Wtedy już bez wcześniejszego zalewania wodą  (co praktykujemy z suszoną żurawiną).Możemy natomiast zrobić syrop ze szklanki wody+cukier,zagotować,i do niego dodać żurawinę mrożoną,i wysmażamy w teflonowym garnku do uzyskania takiej konsystencji jaką lubimy.Przekładamy do wyparzonych słoiczków,dobrze dokręcamy wieczka,ustawiamy do góry dnem....i gotowe.Do bieżącego spożycia,nie ma konieczności pasteryzowania (ale jak ktoś chce to może).

żurawinowa konfitura



składniki:


  • pół kilograma żurawiny suszonej
  • 1-1,5 wody
  • łyżka-dwie  cukru wg upodobania
  • mała torebka dżemixu -40 g,ale niekoniecznie




wykonanie:

Żurawinę zalewamy  wodą,odstawiamy by zmiękła na kilka godzin,albo na noc,dodajemy cukier, i smażymy w garnku teflonowym,na minimalnym ogniu,ok.godziny.
Pod koniec smażenia dajemy dżemix,wypełniamy słoiczki gorącym dżemem i pasteryzujemy 10 min.przez gotowanie.
Smakuje jako dodatek do ciastek, jak i z serami np.Ualbon, twarożkiem , w formie przystawki, jak i do kanapek,a także dań mięsnych.