Składniki:
- pół kostki masła
- łyżka ciemnego kakao
- łyżka cukru trzcinowego
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 100g mleka w proszku
- wafel holenderski pokruszony na drobne kawałki
- opcjonalnie mleko lub woda ,gdyby masa była zbyt zbita
- dodatkowo: lukier z zielonym barwnikiem spożywczym.
Przygotowanie:
Margarynę,z cukrem rozpuścić do gładkiej masy,podgrzewając w garnku z dnem teflonowym,następnie dodać kawę i kakao,ewentualnie trochę ciepłej wody lub mleka.
Zdjąć z kuchni,po przestudzeniu masy,dodać mleko w proszku,przesiane przez sitko .
Gotową masę ułożyć do formy z papierem ,posypać na wierzch wiórkami pokruszonego wafla holenderskiego.Na wierzch polać lukrem.Pozostawić do zastygnięcia w lodówce ,na kilka godzin.Wafle holenderskie są słodkie,dlatego pominęłam cukier.
podobne pomysły :blok czekoladowy, czekolada z bakaliami