jaglany czekoladowo-daktylowy budyń ...
z chili i cynamonem (propozycja bezglutenowa)
składniki: na dwie porcje budyniowe
(źródło-jadłonomia)
- 2 1/3 szklanki mleka roślinnego
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- 15 - 20 daktyli
- 100 g bezglutenowej gorzkiej czekolady (dałam 80 g)
- 1 łyżka oleju z pestek winogron
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
- 1/5 łyżeczki chili
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- dodatkowo:orzechy i wiórki czekolady do dekoracji
Kaszę jaglaną polewamy wrzątkiem, następnie odcedzamy i czynność powtarzamy. Następnie wsypujemy kaszę do rondelka z grubym dnem, dodajemy mleko, daktyle, olej i szczyptę soli. Wszystko gotujemy na bardzo małym ogniu, do czasu aż kasza będzie miękka, około 15 minut.
Kiedy kasza będzie miękka czekoladę łamiemy na kostki i dodajemy do rondelka razem z przyprawami. Intensywnie mieszamy do czasu, aż czekolada się rozpuści, następnie zdejmujemy z ognia i przy pomocy ręcznego blendera wszystko miksujemy na gładki, aksamitny budyń. Jeśli okaże się za gęsty, możemy dodać trochę mleka,w trakcie miksowania.
Gotowy budyń możemy udekorować orzechami lub wiórkami czekolady.
Smakuje na ciepło jak i schłodzony w lodówce.
Inne jaglane propozycje:
- sałatka z kaszy jaglanej...z kukurydzą i słonecznikiem
- chlebki jaglano-ryżowe
- budyń jaglany z rabarbarem i pigwą
- jaglanka marchewkowo-rabarbarowa z imbirem
- budyń w kolorze pomarańczy
- śniadanko z kaszą jaglaną i malinami
- jaglany mus mandarynkowo-cynamonowy