niedziela, 3 kwietnia 2011

makowiec z wiśniami i bakaliami

przepis i ciasto Irenki G.



Ciasto kruche na spód wg upodobania:
np.to:
75 g masła
3 łyżki cukru
1 jajko
czubata szklanka mąki
1 łyżeczka  proszku do pieczenia
1 paczka cukru waniliowego

Z podanych skladników wyrobić ciasto i wyłożyć na wiekszą tortownicę, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia.
Masa makowa:
2 puszki gotowej masy makowej Bakalland .
Na przygotowane ciasto,ułożyc masę makową,upiec makowiec w dobrze nagrzanym piekarniku(180 stopni-k.godziny).

Polewa:
szklankę wiśni ,odsączonych ,ułożyć na makowcu,polać polewą :

3 łyżki wody,2 czekolady,łyżka masła,śmietana 30 % -pół szklanki....rozpuścić w rondelku wg wskazanej kolejności,do wyrobienia gęstej masy.Schłodzoną masą polać wiśnie,na wierzch udekorować migdałami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...