czwartek, 21 września 2017

jajecznica z kurkami .... na śmietanie


jajecznica 
              z kurkami 
.... na śmietanie




składniki: na 2 porcje

  • 3-4 jajka
  • 2 garści kurek
  • mała cebula
  • śmietana ok.50 ml (dowolna)
  • 2 łyżki masła
  • szczypta dowolnie:(szczypiorek,pietruszka,koperek )
  • szczypta soli
  •  szczypta czarnego lub kolorowego, świeżo zmielonego pieprzu
  • szczypta suszonych pomidorów z czosnkiem  (opcjonalnie)


wykonanie:

Kurki dokładnie czyścimy i bardzo krótko myjemy pod bieżącą wodą,duże kroimy na połówki albo ćwiartki , mniejsze pozostawiamy w całości. 
Cebulę obieramy i kroimy na drobno.
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i smażymy przez ok.2 minuty, cały czas mieszając. 
Kiedy cebula lekko będzie zeszklona, dodajemy kurki i smażymy  przez ok.5 minut, często mieszając .Nastepnie dodajemy śmietanę . 
Na końcu  dodajemy jajka w całości lub roztrzepane widelcem, doprawiamy jajecznicę solą i pieprzem,opcjonalnie szczyptą suszonych pomidorów z czosnkiem ,całość mieszamy i smażymy do ulubionej konsystencji .... z kurkami lepiej jednak smakuje dobrze ścięta...
Gotową jajecznicę posypujemy dowolną zieleniną ,jeśli dajemy świeżą,lub pod koniec smażenia,gdy dajemy suszoną.

uwaga:

Jajecznicę można również przygotować z mrożonych kurek. 
Należy je wrzucić nierozmrożone na patelnię i smażyć odpowiednio dłużej, ale można też rozmrozić kurki, dokładnie wysuszyć i dopiero wrzucić na patelnię, jak kto woli ...



1 komentarz:

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...