poniedziałek, 22 lipca 2013

zdrowe chlebki typu KR-IRL....i jaglanka górą ;)







Przychodzi taki moment w życiu człowieka,kiedy zdrowie staje się najcenniejszym darem,a dzień bez bólu dniem darowanym od losu,mającym większą wartość, nawet od wygranej w totka.Kontakt z bólem i cierpieniem uczy pokory,dystansu do zabieganej codzienności,pozwala zatrzymać się beztrosko,we własnej kuchni,w poszukiwaniu takich potraw,które zapewnią nam dobre zdrowie-samopoczucie ,a jednocześnie będą smakowitym i pożywnym daniem.
Dziękuję tym,którzy w trosce o moje zdrowie,w walce o własne,mają czas dzielić się pokornie tym co odkrywają dla siebie,i innych.Dziękuję Mikołajowi,który przekonał mnie do "jaglanki",a ja zainteresowałam nią innych.


O walorach kaszy jaglanej,sporadycznie wspominałam już na moim blogu,za sprawą mojego przyjaciela właśnie,który ze względów zdrowotnych zainteresował się nią już wcześniej, i praktykował w swojej kuchni,ubogacając codzienne menu w przepisy jaglane.  On robił,to głównie ze wskazań zdrowotnych /lekarskich.Natomiast wpis na blogu Beatki przypomniał mi o zasadzie,...."lepiej pielęgnować niż leczyć",i uświadomiłam sobie,jak beztrosko czasem zatruwamy własny organizm "śmieciowym jedzeniem",w ogóle nie biorąc pod uwagę,jak z tym trawieniem radzą sobie nasze jelita,dopóki nasz organizm sam się o to nie upomni,w postaci "sensacji jelitowych",lub uczucia stale wzdętego brzucha.No... i postanowiłam spróbować....dzisiaj 4 dzień żywienia kaszą jaglaną,i 1,5 kg mniej na wadze,i tak jak napisała Beatka "kasza wymiatała wszystko,a ja wymiatałam kaszę do dna".....skoro ona wytrzymała na niej 12 dni,to dlaczego ja bym nie mogła chociaż 3 dni.....no i dzisiaj zaczynam 4 dzień,chociaż nie tak restrykcyjnie jak zaleca monodieta jaglana. A moje " jaglankowanie "poszerzam o chlebki,o których więcej poniżej.
Tak naprawdę,poza kilkoma próbami chwilowej głodówki lub diety,bardziej z myślą o utracie kilku kilogramów,niż oczyszczeniu organizmu,nie mam w tym temacie wiele do powiedzenia,zatem ta próba, z myślą o własnych staraniach dla poprawienia samopoczucia i zdrowia.I przepis na chlebki jaglane,który otrzymałam od mojego przyjaciela.....Polecam kto ma ochotę,ja zabieram się właśnie za ich przygotowanie ;).

http://www.magdalirl.com.pl/index6.php


 
PRZEPIS  WZORCOWY -CHLEB TYPU  KR-IRL (MINI  CHLEBKI).
                                                          Przepis: uzupełniony i zaktualizowany.

Składniki: (źródło-klik )
Kasza jaglana __400g, Ryż biały __400g. 


Gotujemy w jednym garnku (pojemność 4,0 litry) przez ok. 15 minut.
Do gotowania dodajemy 2,5 litra wody.

Przyprawy:

Sól kamienna nie oczyszczona lub morska, również pieprz(czarny jak i kolorowy), kminek, ewentualnie jednoskładnikowe ziała wg uznania.

Po zakończeniu gotowania całość pozostawiamy pod przykryciem na ok. 5-10 minut.



Ugotowane: Kasza  +  Ryż  (masa razem  800  gram),  wchłaniają:
całą użytą do gotowania wodę (2,5litra), co następnie ułatwia formowanie i lepsze klejenie się tzw. "mini chlebków". Do tego właśnie zestawu składników (kasza, ryż) dodajemy suchą masę: 150 gram otrąb pszennych, i dokładnie mieszamy łyżką.
Otręby chłoną wówczas dużo wody, którą uzupełniamy dolewając ok. 0,5 litra (przegotowanej).

Dużą łyżką stołową nabieramy zmieszaną masę tj. kaszę z ryżem wraz z otrębami.

Z takiej objętości formujemy chleb tzw. cienkie "mini chlebki" ew. ugniatamy palcami. 

Kładziemy na papierze do pieczenia, którym uprzednio pokryliśmy powierzchnię blachy. 

Pieczemy w piekarniku (temp. 200-250 stopni C przez ok. 50-60 minut) tj. do momentu uzyskania tzw. "przyrumienienia".

Zrobiłam moje chlebki z połowy składników,wyszło ich około 20 -stu, w dwóch wersjach :pieczone w piekarniku i smażone na odrobinie oleju z oliwek.Z przypraw użyłam jedynie :łyżeczkę soli i 2 łyżeczki oregano.


Chleb  skomponowany w oparciu o takie składniki,również przyprawy: 


Może być pieczony
(w piekarniku 200-250 stopni C na papierze do pieczenia) lub smażony (150-200 stopni  na patelni z dodatkiem kilku kropli tłuszczu i wody)... do momentu tzw."przyrumienienia".


Produkt taki zawiera około 10% białka, 2% tłuszczu roślinnego, około 70-80% naturalnych energetycznych węglowodanów (niskich) oraz witaminy, składniki mineralne, błonnik i wodę o zawartości zgodnej z użytymi składnikami.

Spożywanie: CHLEBA TYPU KR-IRL, gwarantuje nam trwale szczupłą sylwetkę, ogromnie dużo energii, 0% toksyn, wzorcowe odżywienie komórek nerwowych mózgu, sprawne i kreatywne funkcjonowanie narządów wewnętrznych organizmu.






A tu sposób przygotowania prażonej kaszy jaglanej,podany na blogu :Moje NewLife


Przepis na całodniową porcję przy stosowaniu monodiety jaglanej:

  • 220g kaszy jaglanej (1 pełna miarka 260ml)
  • 2 dokładnie takie same pełne miarki wrzącej wody (520ml lub 545 gramów)
Przygotowanie:

Kaszę dobrze wypłukać w kilku wodach. Odcedzić. Zagotować wodę w czajniku.
Nagrzać garnek o grubym szerokim dnie, wsypać przepłukaną, odcedzoną kaszę i prażyć na dosyć silnym ogniu ciągle mieszając, żeby kasza nie przywarła i żeby jej nie przypalić.
Po 5-7 minutach, gdy kasza będzie już uprażona (będzie lekko podskakiwać w garnku i pięknie pachnieć) zalać wrzątkiem. Ostrożnie, gdyż czynność ta wywoła istną eksplozję i proponuję uważać, żeby wybuch gorącej pary nie poparzył rąk.
Po zalaniu kaszy wrzątkiem momentalnie garnek przykryć pokrywką i przykręcić palnik na minimum.
Gotować dokładnie 10 minut pod przykryciem.
Nie mieszać, nie zaglądać do środka!
Po 10 minutach wyłączyć palnik i zostawić tak całość nadal nie zaglądając i nie mieszając do lekkiego lub całkowitego ostygnięcia.
Z tych proporcji wychodzi około 620 gramów ugotowanej kaszy. Ta ilość wystarczała mi na całodzienną dietę w 4-5 porcjach.


.....ja polecam i chlebki,i samą kaszę... ;)


6 komentarzy:

  1. O! to coś dla mnie :-) uwielbiam kaszę jaglaną! uważam ją za najcenniejszą i najsmaczniejszą:-) zapraszam do mnie po przepisy z kaszą jaglaną:-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. własnie piekę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niestety te chlebki nie są bezglutenowe - otręby pszenne zawierają gluten i przez nie nie mogę dodać Twojego menu do akcji, może usuniesz je z tego właściwego posta i na kolację zostawisz samą sałatkę?? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ach...zapomniałam o tych otrębach, bo i bez nich chlebki wychodzą....ale skoro oryginał je podaje, to wycofuję to danie z akcji ;)

      Usuń
  4. CHLEB TYPU KR-IRL, JEST W CHWILI OBECNEJ NAJBARDZIEJ WARTOŚCIOWYM PRODUKTEM ŻYWIENIOWYM DLA CZŁOWIEKA NA PLANECIE ZIEMIA:
    80% Energii (niskie węglowodany), antyotyłościowy (bardzo syci), antycukrzycowy (poziom cukru do 26% wzrostu). W całych swoich dziejach ludzkość (7 mld), nie stworzyła dotąd tak wartościowego i biologicznie wzorcowego produktu żywieniowego.

    CHLEB TYPU KR-IRL, MOŻNA PAKOWAĆ PRÓŻNIOWO:
    Np. po 3 szt. jest on wówczas przydatny do spożycia przez ponad 1 rok. Energię biologiczną w ilości ok. 80% stanowią tzw. NISKIE WĘGLOWODANY TJ. DO 26% WZROSTU. Na turystyczne wycieczki, trasy, dalekie wyjazdy czyli: logiczna, zdrowotna konieczność. Również akcje pomocy humanitarnej.

    OKRUSZKI !! DLA DZIECI, DLA SPORTOWCÓW, CHORYCH (SZPITAL), OSÓB STARSZYCH (DODAJEMY DO WSZELKICH POSIŁKÓW):
    Każdy chleb wg opracowań IRL KRAKÓW tj. upieczone mini chlebki, mielimy (mikser) uzyskując tzw. okruszki czyli produkt biologicznie wzorcowy w praktycznej do spożycia formie. Rozdrobniony chleb jest naturalnym źródłem energii dla człowieka i powinien stanowić podstawowy składnik każdego posiłku / 24h. Nasz organizm pozyskuje o 30% więcej energii, niż po spożyciu ugotowanego ryżu, co stanowi zwiększenie energetycznych możliwości życiowych dla wszystkich komórek, a w szczególności komórek nerwowych naszego mózgu. Układ immunologiczny otrzymuje dodatkową energię do walki z bakteriami, wirusami, także z komórkami nowotworowymi wzmacniając szanse obronne organizmu (dużo większa energia dla białych krwinek układu odpornościowego).

    PRZEPIS ten, zamieszczony jest na stronie internetowej; *****
    Skrót adresu strony w Internecie: INSTYTUTIRL.
    ADRES: http://www.instytutirl.com.pl/

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...