niedziela, 10 listopada 2013

tarta szpinakowa z pieczarkami i renetą

Swojego czasu wstawiałam na bloga przepis na tartę ze szpinakiem-zobacz tu,i jak dotąd cieszy się on największym powodzeniem oglądalności.Dzisiaj wersja tej tarty wzbogacona o pieczarki i jabłko-szarą renetę ,która wyróżnia  się winno-kwaskowatym smakiem,i myślę,że w towarzystwie szpinaku i pieczarek całkiem nieźle się komponuje.No i ser pleśniowy lazur,który z racji charakterystycznego smaku ,bardzo lubię łączyć z mdławym szpinakiem.Użyłam też połączenia mąki pszennej z gryczaną i śmietany kremówki. Tarta zniknęła do wieczora cała,to myślę,że warta spróbowania,zapraszam kto ma ochotę....i kto lubi połączenie warzyw z owocem.

Tarta szpinakowa z pieczarkami i renetą

 składniki  na ciasto:
  • 200 g mąki pszennej (u mnie krupczatka 150g+gryczana 50 g)
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko surowe
  • 3 łyżki zimnej wody
  • pół  łyżeczki soli 
 składniki na farsz:
  • pół paczki mrożonego szpinaku
  • 4-5 dużych pieczarek
  • duża reneta (obrana i pokrojona w plastry)
  • kawałeczek pora
  • 2-3 ząbki czosnku
  • przyprawy:sól,pieprz
  • zioła suszone:oregano 
  • jajko surowe
  • śmietana  (dałam pół kremówki 125 ml)
  • ser lazur pleśniowy (100 g)
 wykonanie: 

Na stolnicę przesiewamy mąkę z solą.
 
Masło kroimy, dodajemy do mąki , siekamy  nożem, do połączenia się składników.Jajko roztrzepujemy z wodą, dodajemy do ciasta i zagniatamy,robimy kulę i chłodzimy w lodówce-lub też w zamrażalniku (gdy czas nas goni ok.10 minut).

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na wielkość formy.

Przekładamy do formy,wysmarowanej tłuszczem, lekko dociskamy, nadmiar ciasta obcinamy i wstawiamy do lodówki na godzinkę, by ciasto się schłodziło.

Gdy zależy nam ,by ciasto było cienkie i nie wybrzuszyło się podczas zapiekania,oraz zachowało właściwy kształt  można dodatkowo je obciążyć np.grochem.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni,ciasto nakłuwamy widelcem, zapiekamy kwadrans.

W tym czasie,szpinak lekko rozmrożony, podsmażamy na maśle, z drobno pokrojonym porem i czosnkiem,dodajemy pieczarki pokrojone na kostkę,a pod koniec ser lazur i renetę pokrojoną w cienkie plastry,oregano. Schładzamy farsz przed nałożeniem na podpieczone ciasto.

Przekładamy na podpieczony,  i schłodzony spód tarty (wtedy ciasto nie straci kruchości,i unikniemy ewentualnego zakalca). 

Jajko ze śmietaną ubijamy ,dodajemy przyprawy.Wylewamy na wierzch farszu.

Zapiekamy wszystko w nagrzanym piekarniku do zarumienienia, 15-20 minut-grzałka "góra-dół". 

Tarta smakuje na ciepło jak i schłodzona. I jak wiadomo,główny smak nadaje tarcie farsz,to jednak lubię kiedy spód tarty jest idealnie kruchy,zatem:

Polecam zapoznać się przed zrobieniem ciasta z tym postem: 





3 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy przepis na tartę Basiu, jak będzie okazja, to postaram się wypróbować.
    Dziękuję za udział w akcji Jabłka wytrawnie i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda smacznie:) bardzo lubię szpinak:)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...