wtorek, 18 lutego 2014

gołąbki z kaszy gryczanej z mięsem mielonym i pieczarkami


































gołąbki z kaszy gryczanej 
                           z mięsem mielonym i pieczarkami


składniki:
  • 1 główka kapusty włoskiej (niezbyt duża)

farsz:

  • 2 woreczki kaszy gryczanej (200 g)
  • pół kilograma mięsa mielonego (może być mieszane np.drobiowo-wołowe lub wieprzowe)
  • cebula lub kawałek pora
  • sól,pieprz,carry
  • garść majeranku suszonego
  • 2 ząbki czosnku 
  • zielony koperek (garść)
  • odrobina delikatnego oleju
  • garść pieczarek
wykonanie:

Mięso mielone podsmażymy na patelni ,dodajemy pokrojone na drobno pieczarki,ciut doprawiamy przyprawami i dodajemy suszony majeranek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

Kaszę w woreczkach gotujemy około 10 minut,w osolonej wodzie.Cebulę/pora siekamy, podsmażamy na delikatnym oleju np.z pestek winogrona.Mieszamy wszystkie składniki : mięso z pieczarkami, kaszę gryczaną i świeży koperek,posiekany na drobno,ewentualnie doprawiamy dodatkowo przyprawami do smaku.

Z kapusty ściągamy wierzchnie liście (zachowujemy do wyłożenia dna garnka),następnie ostrym nożem usuwamy głąb i zanurzamy kapustę na kilka minut we wrzątku. Kolejno usuwamy z niej liście. Jeżeli liście same się oddzielają, to również wkładamy je na 5 min. do wrzątku, żeby zmiękły. Z każdego liścia usuwamy nożem twardy "nerw" u nasady (można go odkroić lub rozbić tłuczkiem).


Nakładamy farsz na liść kapusty(u mnie po dwie duże łyżki) , zwijamy brzeg z farszem, następnie boki i całość zwijamy dość ciasno. 


W dużym garnku ,na dnie układamy pozostawione liście kapusty, układamy ciasno warstwami gołąbki.Zalewamy osolonym wrzątkiem lub bulionem.Gotujemy do miękkości gołąbków (u mnie ok.50 minut),na minimalnym grzaniu.


Podajemy świeżo ugotowane,lub podsmażone na patelni...można polać ulubionym sosem.

































Inne propozycje:

1 komentarz:

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...