niedziela, 13 kwietnia 2014

ciasteczka wielkanocne w kolorze niebiańskim


Ciasteczka wielkanocne w kolorze niebiańskim



Składniki : na ciasto
źródło -blog Doroty (ciasto jak i lukier)
  • 180 g zimnego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • 1 żółtko (białko pozostawiamy na lukier)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
  • szczypta soli

wykonanie:
Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować, aż ciasto będzie tworzyło gładką kulę. Można również wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Po schłodzeniu, odrywać kawałki ciasta i wałkować na grubość około 3 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać dowolne kształty. Układać na papierze do pieczenia lub macie teflonowej , zachowując nieduże odstępy.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 12 minut, do lekkiego zezłocenia.
Przestudzone lukrować wedle upodobania.
Kto nie lubi lukrowanych, można przed upieczeniem ciastka posypać odrobinę kryształem, lub bez dodatków,też smakują.

składniki: 
 na lukier królewski:
  • 90 g białka kurzego
  •  445 g cukru pudru
  • 5 - 7 kropli soku z cytryny (może być w butelce) lub 4 - 5 kropli białego octu winnego
u mnie dodatkowo:
    Wielkanocne Smaki - edycja IV
  • odrobina soku jagodowego
  • barwnik niebieski spożywczy w pisaku

Białka oddzielić od żółtek z jednodniowym wyprzedzeniem. Przelać je do czystego, suchego naczynia, przykryć folią spożywczą i pozostawić w lodówce na całą noc. Dzięki temu białko się wzmocni. Przed samym ubijaniem przecedzić białko przez drobne sitko, np. od herbaty.
Lukier ucieramy przez 10 - 20 minut na najniższych obrotach . Nie wolno ubijać zbyt szybko gdyż spowoduje to napowietrzenie cukru i utworzą się pęcherzyki powietrza, które powodują pękanie lukru. Gotowy lukier  powinien być gładki,bez grudek, nie spływający ze szpatułki . Jest to podstawowy przepis do lukrowania dużych, płaskich powierzchni na ciasteczkach, dobrze się rozprowadza. 
Z papieru do pieczenia robimy tutkę, odcinamy końcówkę, wypełniamy lukrem królewskim i dekorujemy ciasteczka (czasem używam też strzykawki ,przeznaczonej do dekoracji ciast).
Uwaga: do wyciskania kształtów, kwiatków, postaci, szczegółów - na każde 175 g gotowego powyższego lukru należy dodać 1 łyżkę przesianego cukru pudru i wymieszać (nie ubijać). Wtedy lukier jest bardziej gęsty. 
W każdym przypadku, jeśli lukier jest zbyt rzadki - należy dodać więcej cukru pudru, jeśli zbyt gęsty - więcej białka.
Do gotowego białego lukru dodałam odrobinę soku jagodowego i trochę niebieskiego pisaka spożywczego,łącząc dowolnie w małych pojemniczkach stopniowo lukier,tak powstały różne odcienie i barwy na ciasteczkach.Część ciastek po nałożeniu lukru posypałam też drobnym kryształem.Do zrobienia oczek można użyć pisaka,jak i gotowych dekoderów np.z czekolady.

A święta tuż..tuż,następna niedziela będzie już Wielkanocna.


1 komentarz:

  1. Cudonwe i na dodatek doskonale pasują do zielonego i żółtego, piękne :-)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...