wtorek, 3 marca 2015

placuszki z płatków owsianych i jajka...na słodko








Kolega z pracy zdradził mi patent na swoje placuszki, którymi notorycznie zaczyna dzień w pacy, zmieniając jedynie wierzchnie smarowidło. Skubnęłam dla spróbowania,i były całkiem niezłe, zatem zabrałam patencik do domku i dzisiaj serwuję je na śniadanko. Może nie będzie to codzienne moje śniadanie,bo lubię bardziej razowe kanapki u poczatku dnia, ale przynajmniej wtedy kiedy zatęsknię za śniadaniem na słodko. Kolega robi jeden duży placek i kroi na cztery, ja zrobiłam wersję mini .Wystarczą spokojnie na dwa posiłki. I zdecydowanie na dłużej zaspokajają uczucie głodu, niż śniadanie kanapkowe. Zatem dla zabieganych i dbających o linię jak na życzenie ;).




placuszki z płatków owsianych i jajka...na słodko

składniki:

(u mnie wyszło 6 placuszków)


  • 5 jajek kurzych
  • 100 g płatków owsianych górskich
  • ulubione ziarna np:siemię lniane,słonecznik
  • łyżka cukru waniliowego
  • opcjonalnie garść : rodzynek,żurawiny,jagód goji
wykonanie :

Płatki górskie moczymy w utrzepanym jajku,pozostawiamy w lodówce w zamkniętym pojemniku,u mnie pozostawione na noc.


Rano dodajemy ulubione ziarna i bakalie (ja dałam prażone siemię lniane)+łyżka cukru waniliowego.


Smażymy placuszki na patelni z małą ilościa oleju.U mnie wychodzi 6 sztuk.


Podajemy z konfiturą,owocami,nutellą czekoladową,twarożkiem....lub polane syropem np.klonowym lub z agawy lub miodem.


A w domku hiacyntowa wiosna....




1 komentarz:

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...