sobota, 31 grudnia 2011
sobota, 24 grudnia 2011
pierogi i uszka wigilijne
Uszka wigilijne,oczywiście podawane obowiązkowo z czerwonym barszczem,a pierogi z
sosem grzybowym.
Tradycja wigilijna w naszym domu rodzinnym praktykowana od zawsze....i muszą to być świeże ,wyrobione w dniu świątecznym pierogi i uszka,ta tradycja przetrwałą do dzisiaj.
Ciasto na uszka to samo,co też na pierogi z kapustą i grzybami,które goszczą u nas nie tylko z okazji świąt.
składniki NA CIASTO:
- kilogram mąki pszennej
- sól
- jajko
- 2-2,5 szklanki ciepłej wody
- dodatkowo:cebulka +tłuszcz,zeszklona do polania gotowych uszek i pierogów
Ciasto -wykonanie:
Z kilograma przesianej mąki odsypać kilka garści do podsypywania,przy wałkowaniu.
Mąka+ubite jajko+ woda,wyrabiać stopniowo dodając porcjami składniki,by ciasto było ciagnące jak plastelina (elastyczne).
Zapakować do foliowego woreczka (by nie wysychało),wtedy partiami dzielone jest ciągliwe ,i łatwiejsze do wałkowania.
Po rozwałkowaniu wyrobić szklanką koła i lepimy pierogi z wybranym nadzieniem .
Farsz na uszka: (z grzybków z domowej spiżarni :u nas podgrzybki brunatne i borowiki szlachetne ,zwane też prawdziwkami).
Grzyby moczymy na noc. Gotujemy je godzinę we wrzątku,na małym ogniu.. Cebulę pokrojoną w kostkę szklimy na oleju. Ugotowane i przestudzone grzybki, przekręcamy w maszynce do mięsa, dodajemy bułkę tartą, cebulkę, doprawiamy solą i pieprzem.
Farsz na pierogi: (kapusta kiszona z grzybkami suszonymi z domowej przechowalni)
Składniki:
*kilogram kiszonej kapusty
*1-2 szklanki suszonych grzybów (u nas głównie podgrzybki brunatne i prawdziwki)
*duża cebula (ja lubię czosnkową)
*1 litr wywaru wody lub bulionu
*przyprawy:liść laurowy,sól,pieprz
*olej do podsmażenia cebuli
Wykonanie:
Grzyby namoczyć w gorącej wodzie. Gdy zmiękną pokroić na paseczki.
Cebulę drobno pokroić.
Kapustę przepłukać w zimnej wodzie i odcisnąć.
Cebulę podsmażyć na gorącym teflonie. Wrzucić do dużego garnka odciśniętą kapustę kiszoną oraz namoczone grzybki wraz z zalewą. Dodać liść laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego oraz czarnego pieprzu.Zalać wodą lub bulionem,tak by cała kapusta była przykryta. Całość gotować na średnim ogniu przez dobrą godzinę do półtora, aż kapusta i grzyby będą miękkie. Mieszać od czasu do czasu i ewentualnie, w razie konieczności dolewać wywar lub przegotowaną wodę. W czasie gotowania doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Gotową kapustę z grzybkami,przekręcić przez maszynkę.
I farsz do pierogów gotowy.
Magia świąt-Wigilia
Wigilia Bożego Narodzenia (wieczerza wigilijna, wieczór wigilijny, niekiedy także gwiazdka) (z łac. vigilia - czuwanie, straż; vigilare - czuwać) – w tradycji chrześcijańskiej dzień poprzedzający święto Bożego Narodzenia, kończący okres adwentu.
Korzenie tego święta sięgają prawdopodobnie obchodów Saturnaliów w starożytnym Rzymie, gdzie chrześcijaństwo się rozwijało, lub nawet świętowania przesilenia zimowego w epoce kamiennej.
Korzenie tego święta sięgają prawdopodobnie obchodów Saturnaliów w starożytnym Rzymie, gdzie chrześcijaństwo się rozwijało, lub nawet świętowania przesilenia zimowego w epoce kamiennej.
W zależności od regionu i tradycji rodzinnych zestaw wigilijnych potraw jest różny, ale zwyczajowo na wigilijnym stole powinny znaleźć się wszystkie płody ziemi, a potraw powinno być dwanaście. Każdej należy spróbować, co ma zapewnić szczęście przez cały rok. Do najbardziej typowych należą: barszcz z uszkami (wymiennie w niektórych regionach Polski z białym żurem, zupą grzybową, zupą owocową lub zupą rybną), ryby przyrządzane na różne sposoby, z najbardziej tradycyjnym karpiem smażonym i w galarecie, kapusta z grochem, kapusta z grzybami, pierogi z kapustą, kasza z suszonymi grzybami, fasola z suszonymi śliwami, paszteciki z grzybami, kotleciki z ryżu z sosem grzybowym, kluski z makiem, cukrem i miodem, makiełki, chałka z kompotem z suszonych owoców, zupa migdałowa, czy z tradycji wschodniej kulebiak, gołąbki i kutia. Na Śląsku potrawami wigilijnymi są także moczka i makówki. Zgodnie z polskim zwyczajem potrawy wigilijne powinny być postne, czyli bezmięsne i bez użycia tłuszczów zwierzęcych przy ich przygotowaniu. Mimo że zgodnie z aktualnie obowiązującymi przepisami kościelnymi w wigilię Bożego Narodzenia nie obowiązuje już zachowanie wstrzemięźliwości od spożywania mięsa, to polscy biskupi zachęcają do zachowania tego zwyczaju "ze względu na wyjątkowy charakter tego dnia w Polsce".
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wigilia_Bo%C5%BCego_Narodzenia
Nasze rodzinne Wigilie,mają swoje korzenie ,w kuchni wschodniej:
kutia |
pierogi i uszka wigilijne |
karp w rodzynkach |
bigos z grzybami |
kapuśniaczki |
matjasy pod pierzynką |
pstrąg z ziołach i sosie grzybowym |
krokiety z pieczarkami |
chleb |
seromakowiec |
pierniki świąteczne |
sos grzybowy.... z grzybów świeżych ,mrożonych lub suszonych
składniki:
- grzyby pół kilograma (u nas głównie prawdziwki i podgrzybki brunatne)
- duża cebula
- duży ząbek czosnku
- przyprawy (sól,pieprz)
- delikatny olej np.ryżowy (łyżka dwie)
- bulion kilka łyżek lub białe wino
- szczypta masła
- do zagęszczenia siemię lniane
- opcjonalnie:śmietana i zielenina:koperek,pietruszka,czosnek niedźwiedzi
Uwaga:by śmietana się nie warzyła warto dodać, przed wlaniem do sosu,odrobinę soli i zimnej wody,a skrobię także rozpuścić wcześniej w zimnej wodzie i rozmieszać,by nie było grudek.
Gdy używamy suszonych grzybków,należy na noc je namoczyć w wodzie,by zmiękły.
Grzyby świeże lub mrożone, nie wymagają wcześniejszego namaczania
wykonanie:
Grzyby dokładnie oczyścić nożykiem i szczoteczką,opłukać w zimnej wodzie,osuszyć ,pokroić na drobno.
Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.
Dodać bulion lub wino, i zagotować. Podgotować aż większość płynu wyparuje.
Następnie dodać pokrojone na drobno grzyby, smażyć na dużym ogniu przez około kwadrans, od czasu do czasu mieszając, grzyby muszą energicznie bulgotać.
Do śmietanki dodać kilka łyżek osolonej wody i 2 - 3 łyżki sosu z patelni, siemię lniane,zamieszać by nie było grudek, wlać wszystko na patelnię z grzybami i zagotować na średnim ogniu. Doprawić solą (około dwie szczypty) i wymieszać,na koniec dodać zieleninę i pieprz.
Sos można zrobić także bez użycia śmietany,taki np.wolę do pierogów z kapustą i grzybami,ryb i mięs.
Natomiast do makaronów,ziemniaków i pyz drożdżowych zdecydowanie wolę ze śmietanką i zieleniną.
pstrąg w ziołach i sosie grzybowym
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pstr%C4%85g/
Składniki:
- sztuka pstrąga 2-3 łyżki mąki (u mnie pełnoziarnista)
- przyprawy:sól,sok z cytryny,pieprz,papryka ostra
- mała cebulka
- 2-3 ząbki czosnku
- zioła:oregano,bazylia
- ok. szklanki oliwy do smażenia
- sos grzybowy
Rybę oczyszczoną,pokroić w plastry,polać sokiem z cytryny,doprawić przyprawami.
Odstawić na godzinkę.
Oprószyć maką,posypać ziołami ,podsmażyć na oleju na gorącym teflonie,z cebulką i czosnkiem.
Podlać wrzątkiem,dusić pod przykryciem ok.pół godzinki.
Przed podaniem polać sosem grzybowym,i zapiec w gorącym piekarniku ,w naczyniu żaroodpornym,dobry kwadrans.
.
karp w rodzynkach
W Polsce stanowi połowę odławianych ryb słodkowodnych. Na świecie odławia się ok. 200 tys. ton karpia rocznie. Przez wędkarzy uważany za rybę waleczną i przebiegłą. W polskiej tradycji mięso karpia jest jedną z potraw wigilijnych.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Karp
Składniki:
- spora sztuka ryby,pocięta w dzwonki
- przyprawy(sól,sok z cytryny,cebulka ,oregano)
- garść rodzynek
- oliwa do smażenia
- wrzątek do podlania
- mąka pełnoziarnista (2-3 łyżki)
- bułka tarta ( 2-3 łyżki)
Wykonanie:
Karpia w plastrach, skropić sokiem z cytryny,przyprawić pozostawić na godzinkę.
Następnie oprószyć odrobiną mąki i tartej bułki.
Podsmażyć na oliwie,dodać odrobinę posiekanej cebuli,ponownie podsmażyć.
Zalać następnie odrobiną wrzątku,dodać rodzynki i dusić do miękkości,ok.pół godzinki ,pod przykryciem.
kutia -słodki przysmak wigilijny
Kutia to tradycyjna potrawa ukraińskiej, białoruskiej, litewskiej i dawniej polskiej kuchni kresowej (obecnie występuje na Białostocczyźnie i na Dolnym Śląsku, przyrządzana jest też przez Kresowian i ich potomków). Nazwa pochodzi od słowa ukraińskiego (z greki) kókkos pestka, ziarno - chociaż ludowa etymologia wskazuje na słowo kut (kąt). Jest jedną z 12 potraw tradycyjnie wchodzących w skład wschodniosłowiańskiej wieczerzy wigilijnej. Jada się ją głównie w okresie świąt np.: Bożego Narodzenia i Nowego Roku.
Zwyczajowo robiona jest z obtłuczonej pszenicy, ziaren maku, słodu lub miodu, i bakalii: różnorakich orzechów, rodzynek i innych dodatków. W wielu przepisach uwzględnia się mleko lub śmietankę, w oryginalnej kutii mlekiem było mleko z mielonego maku. Współcześnie używa się też składników, które niegdyś nie były tak popularne i dostępne, takich jak kawałki kandyzowanej skórki pomarańczowej czy migdały.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kutia
W naszym rodzinnym domu pamiętam ją od zawsze,jest tradycją rodzinną na wigilijnym stole.
Przygotowywała ją babcia,obecnie nasza mama,i tak naprawdę proporcje składników,są jej głównie znane....i kubkom smakowym domowników,bo każdy próbuje zanim ostatecznie zagości na stole i coś dorzuci od siebie....ale wiadomo,że do chudych dań ten przysmak nie należy.
U nas kutię podajemy na ciepło,i właściwie podczas kolacji wigilijnej stanowi zupełne zaspokojenie zapotrzebowania na słodki przysmak....polecamy ;).
składniki
- pszenica na kutię-500 g
- mak-250 g
- bakalie(u nas głównie rodzynki,orzechy włoskie i płatki migdałowe)...co kto lubi
- miód
- woda i mleko (tak,by mak był przykryty)
wykonanie:
Pszenica namoczona na noc,następnie gotowana we wrzątku tak długo, aż zrobi się zupełnie miękka.Gdy używamy orkiszu,nie ma potrzeby długiego moczenia.
Mak płuczemy, gotujemy we wrzątku i mleku .Po ugotowaniu odcedzamy i mielimy przez sito.
Łączymy pszenicę z makiem,dodajemy bakalie i miód,w ilości wg upodobań smakowych.
życzenia wigilijne
Jest taki czas, co łzy w śmiech zmienia,
jest taka moc, co smutek w radość przemienia,
jest taka siła, co spełnia marzenia...
To właśnie magia Świąt Bożego Narodzenia.
Zatem: nadziei ,która wspiera,zdrowia ,które motywuje do działania,i nieustannego błogosławieństwa Bożej Dzieciny,oraz
wszelkiej pomyślności w Nowym Roku 2012, tej twórczej kulinarnie i życiowo....
Z świątecznym pozdrowieniem dla Wszystkich,którzy tu mnie odwiedzają.BB
seromakowiec 2
Właściwie ,obecnie modyfikuję głównie różnorodność bakalii ,zarówno do masy makowej jak i masy serowej.
No i podpiekam sam spód ciasta wcześniej,by obciążony sporą ilością bakalii,nie okazał się czasem niedopieczonym.
Składniki na ciasto pod spód:
- 75 g masła
- 5 łyżek cukru (preferuje trzcinowy)
- 1 jajko
- czubata szklanka mąki (u mnie mieszana pełnoziarnista i biała)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 paczka cukru waniliowego
Składniki na masę makową:
- puszka masy makowej (900g)
- 1/2 aromatu
- bakalie: słonecznik w karmelu-100g,mała paczka rodzynek sparzonych we wrzątku,paczuszka mieszanki bakaliowej)
- okruchy herbatnikowe+kaszka kukurydziana (po 2 łyżki)
Składniki na masę serową:
- 125 g masła
- kilka łyżek cukru
- kilogram serka twarogowego z wiaderka
- 3 jaja
- 1 budyń w proszku
(śmietankowy lub waniliowy) - pozostałe 1/2 olejku
- paczuszka skórki pomarańczowej kandyzowanej
- dodatkowo:lukier czekoladowy+posypka,do dekoracji seromakowca po upieczeniu------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
piątek, 23 grudnia 2011
krokiety z pieczarkami
Wykonanie mojej siostry Małgosi,ja od siebie dałabym zdecydowanie mniej panierki z tartej bułki.. ;)
Ale co kto lubi......
ciasto naleśnikowe NA (3-4 naleśniki)
*mąka pszenna (1 szkl.)
*mleko (pół szklanki)
*woda,może być gazowana (pół szklanki)
*jajka (2 sztuki)
*sól (szczypta)*łyżka oliwy
Wykonanie:Utrzepać lub zmiksować,wszystkie składniki,by powstała konsystencja śmietany (lejąca).
Piec na rozgrzanym teflonie.
farsz:
*pieczarki
*cebulka
*przyprawy
*woda do podlania przy duszeniu pieczarek
*dodatkowo,kilka plastrów żółtego sera,bułka tarta,jajko surowe,tłuszcz do smażenia.
Wykonanie:pieczarki umyć,oczyścić ze skórek,pokroić w drobną kostkę,podsmażyć na gorącym teflonie z odrobiną tłuszczu,dodać posiekaną cebulkę,podmażyć,następnie zalać wrzątkiem i dusić do miekkości,przyprawić do smaku wedle uznania.
Gotowe naleśniki wypełniać farszem pieczarkowym,i plastrem żółtego sera.
Zwinąć w rulon, panierować w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Obsmażyć na tłuszczu,lub zapiec w nagrzanym piekarniku dobry kwadrans.
czwartek, 22 grudnia 2011
ryba w sosie piwnym
Składniki u mnie:
- 1 sztuka ryby,bez głowy
- cebula czosnkowa
- kostka rosołowa drobiowa
- garść rodzynek
- 150 ml piwka
- 4 łyżki masła
- sok z cytryny,przyprawa do ryby,zielenina do dekoracji
Rybę wypatroszoną,pokroić na dzwonki, posolić, lekko skropić cytryną, obtoczyć w mące i obsmażyć szybko na złoto na sklarowanym maśle.
Na maśle (1-2 łyżki) przesmażyć ok 10-20 dkg drobno posiekanej cebuli ,dodać do zeszklonej cebulki trochę mąki (oprószyć około 1-2 łyżką) + ok pół szklanki łagodnego piwa , i do tej cebuli wlać trochę bulionu (nie za dużo, bo sos musi być dosyć gęsty).
Sosem zalać ułożone w naczyniu żaroodpornym usmażone filety.
Dodać garść rodzynek + sok z cytryny, cukier i sól (do smaku) lub gotową przyprawę rybną.
Poddusić w piekarniku w 160-180 stopniach przez około pół godziny.
środa, 21 grudnia 2011
zupa ogórkowa
Składniki:
*udko drobiowe
*litr-dwa wody
*2-3 ogórki kiszone (obrane ze skórki)
*2-3 ziemniaki
*marchewka
*por
*bulionetka drobiowa
*czosnek niedźwiedzi
*opcjonalnie przyprawy wg uznania
Wykonanie:
Udko drobiowe obgotować ,do miękkości,dodać warzywa(poza ogórkami),na koniec (kiedy warzywa są miękkie),dodać starte na tarce z grubymi oczkami ogórki kiszone.
Dodać bulionetkę i jeszcze gotować z dobry kwadrans,ewentualnie doprawić do smaku.
Ja podaję zupę z czosnkiem niedźwiedzim,odrobiną śmietany.
*udko drobiowe
*litr-dwa wody
*2-3 ogórki kiszone (obrane ze skórki)
*2-3 ziemniaki
*marchewka
*por
*bulionetka drobiowa
*czosnek niedźwiedzi
*opcjonalnie przyprawy wg uznania
Wykonanie:
Udko drobiowe obgotować ,do miękkości,dodać warzywa(poza ogórkami),na koniec (kiedy warzywa są miękkie),dodać starte na tarce z grubymi oczkami ogórki kiszone.
Dodać bulionetkę i jeszcze gotować z dobry kwadrans,ewentualnie doprawić do smaku.
Ja podaję zupę z czosnkiem niedźwiedzim,odrobiną śmietany.
poniedziałek, 19 grudnia 2011
piernikowania ciąg dalszy......
Dzisiaj piernikujemy z Julką ;)
Mama Julci zwierzyła mi się,że nie może spełnić (w świątecznym zabieganiu) życzenia córki,by zrobić pierniki .To akurat dobrze się złożyło,bo u mnie zagniecione ciasto na pierniki,i chętnie skorzystam z pomocy i pomysłu Julki ,szczególnie przy lukrowaniu i dekorowaniu pierników ......Zatem do dzieła.... ;)
Julka zrobiła dla mnie piernik z moim imieniem.
Ja oczywiście podarowałam dla jej rodzinki część pierników,które razem robiłyśmy,i wszyscy zadwoleni.
Będą piernikowe święta ... ;)))))))
Dzisiaj wzbogaciłam przepis ,dodając łyżkę kawy rozpuszczalnej i cukier z wanilią.
Poza tym, składniki jak poprzednio:pierniki świąteczne.
sobota, 17 grudnia 2011
piątek, 16 grudnia 2011
pierniki ,nie tylko na stole....
sobota, 10 grudnia 2011
pierniki świąteczne ;)
Skoro się sprawdził,a z ciastem dobrze się pracowało,postanowiłam skorzystać i tego roku,może lekko jedynie modyfikując przepis.W piernikach przodują u mnie obecnie łosie,no i skorzystałam też z pomysłu blogerek,na rudolfy,które okupują blogi.
A w piernikowaniu pomaga mi Franek,którego pomoc bezcenna,chociaż wiadomo czasu należy przeznaczyć na to sporo.... ;)))
pierniki świąteczne ;)
Ciasto: składniki suche:
- 500 gramów mąki pełnoziarnistej, pszennej,
- 200 gramów mąki tortowej
- 1-2 przyprawy do piernika (albo własna kompozycja: cynamon, kardamon, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir...)
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki sody
- 1-2 łyżki kakao
- 220 gramów miękkiego masła
- 200 gramów cukru (najlepiej trzcinowego)
- 220 ml miodu (ok. 300-310 gramów)
- 1 jajo
Suche składniki połączyć z sobą.
Mokre składniki, czyli masło utrzeć z cukrem i jajkiem ,by miało puszystą konsystencję , dodać lejący miód (jeśli skrystalizowany podgrzać).
Mokre składniki łączyć stopniowo z suchymi, i wyrabiać ciasto aż do uzyskania gładkiej, lśniącej masy,o konsystencji plasteliny.
Zrobić 2-3 kule,odstawić ciasto do lodówki na 1-2 godziny(zawinięte w woreczki foliowe).
Gotowe ciasto wałkujemy,wykrawamy pierniczki,wg możliwości i upodobania.
Piec ok.10 minut w 180 stopniach ,w dobrze nagrzanym piekarniku.
Tu zeszłoroczna piernikowa galeria,pierniki lukrowane i kolorowane,z pomocą rąk i wyobraźni Oli ;)