piątek, 23 grudnia 2011

krokiety z pieczarkami

Wykonanie mojej siostry Małgosi,ja od siebie dałabym zdecydowanie mniej panierki z tartej bułki.. ;)
Ale co kto lubi......
ciasto naleśnikowe

NA (3-4 naleśniki)
*mąka pszenna (1 szkl.)
*mleko (pół szklanki)
*woda,może być gazowana (pół szklanki)
*jajka (2 sztuki)
*sól (szczypta)*łyżka oliwy



Wykonanie:Utrzepać lub zmiksować,wszystkie składniki,by powstała konsystencja śmietany (lejąca).
Piec na rozgrzanym teflonie.

farsz:
*pieczarki
*cebulka
*przyprawy
*woda do podlania przy duszeniu pieczarek
*dodatkowo,kilka plastrów żółtego sera,bułka tarta,jajko surowe,tłuszcz do smażenia.


Wykonanie:pieczarki umyć,oczyścić ze skórek,pokroić w drobną kostkę,podsmażyć na gorącym teflonie z odrobiną tłuszczu,dodać posiekaną cebulkę,podmażyć,następnie zalać wrzątkiem i dusić do miekkości,przyprawić do smaku wedle uznania.
Gotowe naleśniki wypełniać farszem pieczarkowym,i plastrem żółtego sera.
Zwinąć w rulon, panierować w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Obsmażyć na tłuszczu,lub zapiec w nagrzanym piekarniku dobry kwadrans.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...