Już kiedyś pisałam,że w naszym rodzinnym domu mięsa nadziewane owocami nie były zbyt popularne.
Pamiętam jak zrobiłam u siostry schabowe zapiekane z ananasem,którymi zachwycał się szwagier....niestety ojciec na to danie nie zareagował już tak przychylnie,doceniając zdecydowanie smak tradycyjnego ich przygotowania....
Dlatego nic na siłę,niech każdy je jak lubi najbardziej....
A mnie karkówka u Basi zachwyciła,a tym bardziej kiedy jej gospodyni zdradziła mi rąbka tajemnicy jej łatwego sposobu przygotowania...Ja mój przepis odrobinę zmodyfikowałam ,wzbogacając go czosnkiem i nalewką malinową,natomiast pominęłam śliwki,które równie dobrze komponują się z żurawiną,ale ich nie miałam.Karkówka wyszła krucha i myślę godna polecenia dla smakoszy ,którzy nie boją się łączyć mięso z owocami,i ostrymi przyprawami.
Składniki:
Wkładamy do lodówki do schłodzenia i nasiąknięcia przyprawami (najlepiej na noc).
Dlatego nic na siłę,niech każdy je jak lubi najbardziej....
A mnie karkówka u Basi zachwyciła,a tym bardziej kiedy jej gospodyni zdradziła mi rąbka tajemnicy jej łatwego sposobu przygotowania...Ja mój przepis odrobinę zmodyfikowałam ,wzbogacając go czosnkiem i nalewką malinową,natomiast pominęłam śliwki,które równie dobrze komponują się z żurawiną,ale ich nie miałam.Karkówka wyszła krucha i myślę godna polecenia dla smakoszy ,którzy nie boją się łączyć mięso z owocami,i ostrymi przyprawami.
Składniki:
- dowolny kawałek karkówki bez kości
 - przyprawa korzenna do mięsa (u mnie ok.1/2 opakowania)
 - żurawina suszona lub przetworzona (garść-dwie)
 - suszone (ja pominęłam)
 - ząbek czosnku
 - oliwa (kilka łyżek)śliwki
 - nalewka wedle uznania (ok.pół szklanki)
 - dodatkowo : rękaw do pieczenia
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).