Tarta,tym razem przepis na ciasto z mąki krupczatki -źródło tu.
Z wytrawnym farszem,na pikantnie z dużą ilością zielonego koperku i oregano.
Jakby na przekór spadającym płatkom śniegu,które za oknem zwiastują zimno,a na talerzu ciepłe barwy ;)
Jakby na przekór spadającym płatkom śniegu,które za oknem zwiastują zimno,a na talerzu ciepłe barwy ;)
Składniki  na ciasto:
- 200 g mąki krupczatki
 - 100 g zimnego masła
 - 1 jajko
 - 3 łyżki zimnej wody
 - 1 łyżeczka soli
 
Na stolnicę przesiewamy mąkę z solą.
Masło kroimy, dodajemy do mąki , siekamy nożem, do połączenia się składników.Jajko roztrzepujemy z wodą, dodajemy do ciasta i zagniatamy.
Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na kwadrans.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na wielkość formy.
Ciasto przekładamy do formy,wysmarowanej tłuszczem, lekko dociskamy, nadmiar ciasta obcinamy i wstawiamy do lodówki na godzinkę, by ciasto się schłodziło.
Piekarnik nagrzewamy do 200°C,ciasto nakłuwamy widelcem, wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia, delikatnie dociskamy do ciasta i obciążamy np.grochem lub fasolą (jeśli zależy nam by tarta miała cienki spód),zapiekamy kwadrans. Wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy folię z obciążeniem i zapiekamy jeszcze 5 minut.
Farsz:
- 1-2 dowolne kiełbaski
 
- mały por lub cebulka
 - plasterek boczku
 - 2-3 plastry sera lazur
 - 2-3 plastry żółtego sera
 - pęczek koperku
 - keczup
 
- 2 jajka
 - kilka łyżek gęstej śmietany
 - przyprawy:sól,pieprz,oregano
 
Wykonanie:
Kiełbaskę w plasterkach podsmażamy z boczkiem i cebulką.
Na gotowy spód tarty rozsmarowujemy 2-3 łyżki keczupu,układamy podsmażoną kiełbaskę z boczkiem i cebulką,dodajemy pokruszony ser lazur.Jajka ze śmietaną ubijamy mikserem,dodajemy przyprawy.Wylewamy na wierzch farszu.Na koniec posypujemy startym serem żółtym i koperkiem.
Zapiekamy wszystko w nagrzanym piekarniku do zarumienienia,dobry kwadrans.
Tarta smakuje na ciepło jak i schłodzona.
Polecam zapoznać się przed zrobieniem ciasta z tym postem:
Tarty-porady ogólne-kuchnia francuska
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).