Banalnie prosty pomysł,jak i wykonanie,ale te proste pomysły są czasem miłym zaskoczeniem i niespodzianką,która sprawia,że w prostocie jest klucz do ludzkiego serca ;).
Wystarczyło,bym wyszła na kilka godzin,a już Monia pochłonęła zapas serduszek,który nie pozwolił,by się puszka z nimi spokojnie domknęła,a po moim powrocie wieczko puszki już przylegało stabilnie ;).

Czyli 2 rozwiązania: na serduszka i blok "z resztek"wafelkowych .
Składniki na serduszka wafelkowe- u mnie wyszły 32 serduszka
- opakowanie wafli
 - puszka masy z mleka skondensowanego słodzonego-kajmakowa
 - lukier+posypka
 - foremka w kształcie serca,do wykrawania serduszek
 
Masę z mleka skondensowanego można kupić gotową,albo zrobić samodzielnie:puszkę mleka skondensowanego-słodkiego, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą,na wysokość 3/4 puszki. Na małym ogniu, pod przykryciem gotujemy mleko 3 godziny.
| Gotowe serduszka ozdabiamy wedle upodobania................................................... | 
Z tak przygotowanych serduszek,pozostały mi dwie szklanki okruchów wafelkowych i 5 łyżek masy.
Nie mam zwyczaju wyrzucania resztek "jedzenia",zatem powstał kolejny pomysł-na blok.
Blok kajmakowy-składniki:
- ok.2 szklanki wafelkowych okruchów
 - 5 łyżek masy z mleka skondensowanego słodzonego
 - czekolada mleczna z migdałami (100 g)
 - kostka masła (200g-220g)
 - mleko w proszku pełne (200 g)
 - mleko w proszku granulowane (4 łyżki)
 - łyżka kawy rozpuszczalnej
 - łyżka-dwie syropu z agawy (lub inny słodzik)
 - ok.pół szklanki ciepłego mleka
 

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).