Składniki na 2 blachy ciasteczek:
- 180 g zimnego masła
 - 100-150 g cukru
 - 350 g mąki pszennej (u mnie krupczatka+tortowa)
 - 1 duże jajko
 - płaska łyżeczka sody
 - 2 łyżeczki cukru waniliowego
 - szczypta soli
 - sok z połowy cytryny
 - dodatkowo:cukier kryształ do posypania ciastek przy wyrabianiu foremkami
 
Mąkę przesiać przez sito,dodawać stopniowo: posiekane masło schłodzone w lodówce,jajko,cukier+cukier waniliowy,sodę,wyrobić ciasto.
Ciasto 
owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez pół godzinki. 
 Po schłodzeniu,  podzielić na dwie części i wałkować na grubość około 3 
mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać dowolne kształty foremkami do ciastek. Posypać cukrem po wierzchu,docisnąć cukier wałkiem do pieczenia.Układać na blaszce,wyłożonej 
papierem do pieczenia, zachowując nieduże odstępy.
 Piec w temperaturze 180ºC przez około kwadrans , do lekkiego zarumienienia.
Przepis dodaję do akcji:wielkanocne przepisy
Przepis dodaję do akcji:wielkanocne przepisy
piękne ciasteczka:)
OdpowiedzUsuńŚwietne i poste, aż nabrałam ochoty na wielkanocne ciasteczka, dziękuję za dodanie przepisu :-)
OdpowiedzUsuń