sobota, 23 marca 2013

ciastka cytrynowo-waniliowe


Składniki na 2 blachy ciasteczek:
  • 180 g zimnego masła
  • 100-150 g cukru
  • 350 g mąki pszennej (u mnie krupczatka+tortowa)
  • 1 duże jajko
  • płaska łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • sok z połowy cytryny 
  • dodatkowo:cukier kryształ do posypania ciastek przy wyrabianiu foremkami
Wykonanie:

Mąkę przesiać przez sito,dodawać stopniowo: posiekane masło schłodzone w lodówce,jajko,cukier+cukier waniliowy,sodę,wyrobić ciasto.
Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez pół godzinki.

Po schłodzeniu,  podzielić na dwie części i wałkować na grubość około 3 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać dowolne kształty foremkami do ciastek. Posypać cukrem po wierzchu,docisnąć cukier wałkiem do pieczenia.Układać na blaszce,wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując nieduże odstępy.

Piec w temperaturze 180ºC przez około kwadrans , do lekkiego zarumienienia.

Przepis dodaję do akcji:wielkanocne przepisy




2 komentarze:

  1. Świetne i poste, aż nabrałam ochoty na wielkanocne ciasteczka, dziękuję za dodanie przepisu :-)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...