czwartek, 21 listopada 2013

pizza z salami i oliwkami...pikantna


Dawno nie było u nas pizzy,to wczoraj zrobiłam Monci niespodziankę,i po powrocie z zajęć na obiado-kolację zastała pizzę .Dodałam do niej też wiórki  moich ulubionych jesiennych odmian jabłek,którymi są renety. Nadają się one bowiem do wypieków na słodko jak i dań wytrawnych. Niedawno była tarta z nimi i pierogi z jabłkami,a dzisiaj pizza:z salami i oliwkami,posypana wiórkami żółtego sera i renety właśnie.Przyprawy jakie lubimy.... i suszone oregano,które do pizzy lubię najbardziej.... ;)


Pizza z salami i oliwkami....pikantna

Składniki: 
  • 300 g mieszanej mąki pszennej (u mnie typ 500 i 2000)
  •  1 opakowanie drożdży suchych (7 g)
  • ok.200 ml wody  w temp.pokojowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Nadzienie do pizzy:
  • salami w plasterkach (ok .15 krążków)
  •  plaster żółtego sera(ok.100 g)
  • szczypta soli,przyprawa 
  • oregano suszone
  • garść-dwie oliwek zielonych  (mogą być z nadzieniem)
  • mała reneta
  • przyprawy:chili z młynka (mieszanka przypraw)
  • dodatkowo:
  • sosy :czosnkowy lub keczup
  • forma -u mnie duża tortownica natłuszczona masłem

Wykonanie:

Do dużej  miski wsypać mąki przesiane przez sito i drożdże instant, cukier,sól.Wszystko dokładnie wymieszać.Następnie stopniowo dodajemy wodę i wyrabiamy rękami ciasto,pod koniec dodajemy oliwę.

Gotowe ,wyrobione w misce ciasto ( pod przykryciem np.ręcznikiem kuchennym),pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.U mnie ok.45 minut,przy kaloryferze.

Kiedy ciasto rośnie,zabieramy się za farsz,przygotowujemy:jabłko myjemy,obieramy ze skóry trzemy na tarce z grubymi oczkami,podobnie plaster żółtego sera.


Gotowe ciasto odgazowujemy,następnie formuję w tortownicy,a kiedy nieco podrośnie,pozostawiam na samym spodzie (tak też wkładam do pieczenia).
Na ciasto układamy krążki z salami,oliwki,posypujemy wszystko utartymi wiórkami sera z jabłkiem.Na wierzch posypujemy przyprawą i oregano.

Pizzę pieczemy w nagrzanym piekarniku ,w temp.200 stopni,około 20-30 minut,grzałka góra-dół.
Gotową podajemy z sosem czosnkowym lub keczupem.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...