wtorek, 2 kwietnia 2013

sałatka ze święconki....i pisanki




Coroczna tradycja rodzinnego domu,poza tradycyjnym jajkiem oczywiście.
U nas nie może zabraknąć tej sałatki  na wielkanocnym śniadaniu.Czekałam na tegoroczną,by dodać do wielkanocnych smaków ,tych bardziej wytrawnych ,bo od nich głównie zaczyna się śniadanie wielkanocne.
A skoro wymóg jest aktualnych dań świątecznych,to musiałam poczekać do pokropienia święconki-rzecz jasna....cieszę się,że zdążyłam z wpisem w czasie trwania akcji... ;)


składniki na sałatkę ze święconki:
  • oczywiście gotowane jajka ,kilka sztuk
  • szynka
  • kiełbaska wiejska
  • kawałek twarogu
  • sól i pieprz
  • korzeń chrzanu
  • rzeżucha zielona 
Wykonanie:

Jajka ugotowane na twardo ,obrać z łupinek,z kiełbasy ściągnąć skórkę.
Chrzan obrać ze skóry.
Pokroić w kostkę składniki ze święconki,dodać przyprawy,na wierzch utrzeć na tarce chrzan,wymieszać wszystkie składniki,przyozdobić rzeżuchą i gotowe.

























Pisanka – ogólna, zwyczajowa nazwa jaja (zwykle kurzego, ale także gęsiego czy kaczego) zdobionego różnymi technikami.Mają symbolizować rodzącą się do życia przyrodę, a w chrześcijaństwie dodatkowo nadzieję wynikającą z wiary w zmartwychwstanie Chrystusa.

Rodzaje pisanek-W zależności od techniki zdobienia, świąteczne jajka mają różne nazwy:


  • Kraszanki (zwane też malowankami lub byczkami) powstają przez gotowanie jajka w wywarze barwnym, dawniej uzyskiwanym wyłącznie ze składników naturalnych. Używano roślin, które pozwalały na uzyskanie różnych kolorów:
    brązowy (rudy): łupiny cebuli
    czarny: kora dębu, olchy lub łupiny orzecha włoskiego
    żółtozłocisty: kora młodej jabłoni lub kwiat nagietka
    fioletowy: płatki kwiatu ciemnej malwy
    zielony: pędy młodego żyta lub listki barwinka
    różowy: sok z buraka
  • Pisanki mają różnobarwne desenie. Powstają przez rysowanie (dawniej: pisanie) na skorupce gorącym roztopionym woskiem, a następnie zanurzenie jajka w barwniku. Jako narzędzi do pisania używano szpilek, igieł, kozików, szydeł, słomek i drewienek. Pisanki wykonywane w regionie Białegostoku wykonywane były albo bez narzędzi, poprzez nakrapianie wosku na jaja albo poprzez nanoszenie prostych elementów graficznych rozgrzanym końcem świecy. Zdarzały się też przypadki używania narzędzi takich jak słomki, patyki, czy dętki z opon rowerowych.
  • Oklejanki (naklejanki) są przyozdobione sitowiem, płatkami bzu, skrawkami kolorowego, błyszczącego papieru, tkaniny itp.
  • Nalepianki – popularne zwłaszcza w dawnym województwie krakowskim i w okolicach Łowicza. Powstaje przez ozdabianie skorupki jajka różnobarwnymi wycinankami z papieru.
  • Ażurki - pisanki ażurowe – są wykonywane z wydmuszek jaj kurzych, kaczych, gęsich i strusich. Technika polega na nawiercaniu w skorupce otworów przy pomocy wiertarki i malutkiego wiertła, miniszlifierki, piaskarki, turbiny dentystycznej, frezarki CNC. Wydmuszka z nawierconymi wzorami jest malowana najczęściej farbą akrylową.
  • Znane są jeszcze rysowanki, skrobanki i drapanki.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pisanka





















1 komentarz:

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...