wtorek, 9 grudnia 2014

piernikowanie z Palmą



Zadzwonił do mnie znajomy z życzeniami Barbórkowymi (tak się składa,że u mnie to święto trwa niemalże cały Adwent ;)....i podzielił się tym jak to jego dwuletni synek ignoruje jego ojcowskie starania, bo bez mamusi świata nie widzi...
Przypomniała mi się zabawna historyjka,kiedy to przez rodzinkę zostałam "wrobiona" w bycie Mikołajem, przygotowania były błyskawiczne,bo dzieci u progu na prezenty czekały. Oczywiście starałam się jak mogłam, by było poważnie i zabawnie,ale w pewnym Momencie zobaczyłam łezkę w oku u siostrzenicy,zapytana co się stało ?odpowiedziała szlochając nieprzerwanie: "bo ten Mikołaj jest taki mały i ma kolczyki jak ciocia Basia".... długo rodzina nie mogła darować mi tych kolczyków  ;). Ale na pierniki corocznie się cieszą, i funkcja obdarowywania jakby na stałe weszła mi w krew, pomimo że za przebranie za Mikołaja już więcej nie dałam się namówić.... A dzisiaj powielana corocznie tradycja piernikowa, ale w ramach akcji świątecznej dla odmiany z margaryną Palmą w złotym opakowaniu,zatem złote piernikowanie ;).

Ciasta czy ciasteczka?piernikowanie z Palmą

ciasto: składniki suche:
  • 400 gramów mąki pełnoziarnistej
  • 300 gramów mąki białej
  • 1-2 przyprawy do piernika 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 2 łyżeczki sody
  • opcjonalnie szczypta kakao
Korzenne przysmaki

składniki mokre:
  • kostka margaryny Palmy w złotym opakowaniu
  • ok.200 gramów dowolnego cukru kryształu
  • 200 ml płynnego miodu 
  • 1 jajo
  • odrobina dowolnego aromatu np.waniliowy,śmietankowy,pomarańczowy



wykonanie:

Suche składniki połączyć z sobą.
Mokre składniki, czyli masło utrzeć z cukrem i jajkiem ,by miało  puszystą konsystencję , dodać  lejący miód (jeśli skrystalizowany podgrzać).
Mokre składniki łączyć stopniowo z  suchymi, i  wyrabiać ciasto aż do uzyskania gładkiej, lśniącej masy,o konsystencji plasteliny.
Zrobić 2-3 kule,odstawić ciasto do lodówki do schłodzenia na minimum godzinę .
Gotowe ciasto wałkujemy,wykrawamy pierniczki,wg możliwości i upodobania.
Piec ok.10 minut w 180 stopniach ,w dobrze nagrzanym piekarniku. 







2 komentarze:

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...