poniedziałek, 22 grudnia 2014

Gingerbread Man - 2 wersje rozkosznych ludzików



Te małe ludziki zwane w tradycji angielskiej Gingerbread Man,to pierniki/ciasteczka o zapachu świątecznym i wdzięcznym wyglądzie rozkosznych ludzików,które już w postaci foremek zawładnęły moim sercem. Z podanej przeze mnie porcji składników wyszło ich ok.300 sztuk zatem jest czym obdarować bliskich i przyjaciół/znajomych. No troszkę czasu trzeba wygospodarować,by je foremkami wyrobić,ale to już drobny szczegół,bo przecież w końcu czas przygotowań p/świątecznych jak dobrze zaplanujemy to trwa cztery tygodnie . Do zrobienia pierniczków wykorzystałam mój niezawodny ,tradycyjny przepis na pierniki,który cieszy się dużym powodzeniem u rodzinki i znajomych ,a także wersję ciasteczek o różano-waniliowym zapachu.  Zatem kto chętny niech korzysta, i cieszy się  świątecznymi zapachami, bo z tym przepisem każdy do świąt jeszcze zdąży... 
 piernikowe ludziki



składniki suche:
  • 500 gramów mąki razowej pszennej
  • 200 gramów mąki tortowej
  • przyprawa do piernika
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
składniki mokre:
  • 220 gramów miękkiego masła
  • 200 gramów cukru kryształu drobnego
  • 220 ml miodu 
  • 1 jajo
wykonanie:

Suche składniki połączyć ze sobą.
Mokre składniki, czyli miękkie masło utrzeć z cukrem i jajkiem ,by miało  puszystą konsystencję , dodać  lejący miód.Gdy mamy twarde masło i skrystalizowany miód,można rozpuścić w kąpieli wodnej i dopiero dodać cukier i ubić mikserem lub trzepaczką,


Mokre składniki łączyć stopniowo z suchymi, i  wyrabiać ciasto aż do uzyskania gładkiej, lśniącej masy,o konsystencji plasteliny.


Zrobić 2-3 kule,odstawić ciasto do lodówki do schłodzenia na minimum godzinę ,najlepiej na noc.


Gotowe ciasto wałkujemy,wykrawamy pierniczki,wg upodobania.
Piec ok.15 minut w 180 stopniach ,w dobrze nagrzanym piekarniku,do zarumienienia.























































Ciasteczka świąteczne ..różano-waniliowe
przepis źródłowy zmodyfikowany-klik 





składniki:
  • 0,5 kg mąki pszennej tortowej
  • 3/4 szklanki cukru kryształu drobnego
  • 1 kostka masła /margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki śmietany 30 %

  • dodatkowo:cukier waniliowy i różany /dekodery cukrowe
wykonanie:


Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem.Dodajemy pokrojone w kostkę masło/margarynę w temp.pokojowej.
Ciasto ugniatamy rękami dopóki masa przypomina pokruszony chleb,następnie dodajemy jajko i śmietanę ,łączymy wszystko razem.
Wyrobioną masę wkładamy do lodówki na około 1 godzinę,w tym czasie robimy sobie przerwę na herbatę.
Gdy masa się schłodzi dzielimy ją na kilka części,mniejsze porcje łatwiej się wałkuje.
Ciasto wałkujemy na grubość 4-5 mm,posypujemy cukrem kryształem,lekko przyciskamy wałkiem lub dekorujemy wybranymi dekoderami. Gdy używam na wierzch tylko dekoderów, cukier waniliowy (łyżkę) dodaję już do ciasta.

Foremkami wycinamy dowolne kształty ciasteczek,następnie układamy je blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w temperaturze ok.180-200 stopni,przez 15-20 minut,aż ciastka uzyskają złoty kolor.



Very Merry Happy Christmas !!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...