czwartek, 19 lipca 2012

kluski śląskie


SKŁADNIKI:
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 25 dag mąki ziemniaczanej
  • 2-3 jajka w skorupkach
  • sól do smaku
  • cebulka z przyprawami (u mnie herbs grillowy)
  • odrobina tłuszczu do podsmażenia cebulki
PRZYGOTOWANIE:
  • Ugotowane ,schłodzone ziemniaki zmielić, połączyć z mąką ziemniaczaną, wbić jajka, dodać sól , wyrobić ciasto.
  •  Formować małe kulki (mogą być z wgłębieniem), wrzucić do osolonego wrzątku,  gotować kilka minut ,aż wypłyną na wierzch.
  • Polewamy gotowe kluski tłuszczem z podsmażoną cebulką lub sosem wg upodobania,np.grzybowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...