piątek, 30 marca 2012

kapuśniak wegetariański

składniki:
  • pół kg kapusty kiszonej (z beczki),u mnie już ukiszona z marchewką i cebulką,z domowej piwnicy
  • 2-3 ziemniaki
  • przyprawy :sól,pieprz,2-3 listki laurowe,ziele angielskie kilka ziarenek,czosnek niedźwiedzi suszony
  • 1,5-2 l  bulionu warzywnego (biorę pod uwagę,że przy gotowaniu kapusty część wody wyparuje)
  • 2 łyżki oleju
Wykonanie:

Kapustę wyciskamy z wody,podgotowujemy do miękkości ok.godzinki .Ponieważ u mnie już z warzywami,to wszystko razem wrzucam do garnka,poza ziemniakami,które gotuję osobno,i dodaję do kapusty już obgotowane do miękkości.Trzeba pamiętać,że jest to ważne w przypadku kwaśnych zup,bo wtedy ziemniaki dodane do kwasu,pozostaną niedogotowane.
Pod koniec gotowania doprawiam kapuśniak przyprawami,dodaję ziemniaki i oliwę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...