piątek, 30 marca 2012

muffinki żeglarskie



 
Muffinki dla żeglarzy,choć nie tylko  ;)

 
Składniki:  (na 12-15 muffinek)
  •  ok.2,5 szklanki mąki pszennej  (szkl.=250 ml)
  • pół szklanki oleju słonecznikowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • ok.1/2 szklanki cukru lub płynnego miodu
  • 3 jajka
  • małe opakowanie serka maskarpone
  • cukier waniliowy lub migdałowy
  • 3-4 łyżki rumu lub likieru lub ajerkoniaku

 
Wykonanie:

 

  • Jajka ubijamy z cukrem ,dodajemy stopniowo pozostałe składniki  mokre,które łączymy z suchymi,następnie miksujemy wszystko razem na jednolitą masę,ale niezbyt puszystą (ponoć są wtedy mniej delikatne muffinki).
  • Ciasto wkładamy do muffinkowych foremek zostawiając trochę miejsca,by wyrosły swobodnie.
  • Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok.200 stopni ok.pół godziny.
  • Gotowe,dekorujemy wedle uznania,np.bitą śmietaną (wtedy bezpośrednio przed podaniem).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...