poniedziałek, 25 czerwca 2012

muffinki porzeczkowe


Już niejeden przepis na muffinki,zagościł na moim blogu.
Jednak dzisiaj mała odmiana,połączenia kwaskowatego smaku porzeczkowego z maślanką,co w tym składzie nadaje muffinkom orginalnego posmaku i pozwala zachować świeżość na dłużej.Osobiście najczęściej stosuję do muffinek z mokrych składników :maślankę i oliwę ,z jajkami oczywiście.A do pełnoziarnistych mąk lubię dodawać cukier trzcinowy.
Zrobiłam muffinki w dwóch wersjach:pierwsza z posypką pudrową z przewagą mąki pełnoziarnistej ,a druga lukrowana z przewagą mąki  tortowej,co kto lubi,co kto woli?......
Ale tak naprawdę do muffinek nadają się wszelkie mąki,które lubię mieszać (łącznie z chlebowymi).Przygotowanie ich to tak naprawdę dobry kwadrans,a pieczenie dwa kwadranse....a efekt końcowy na pewno nas zadowoli.
Polecam ;).


Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej mieszanej :pełnoziarnista+tortowa
  • pół szklanki cukru :trzcinowego lub melasy trzcinowej ,lub białego
  • 2-3 jajka (gdy lukrujemy zostawiamy jedno białko)
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki oleju
  • pół szklanki maślanki
  • pół szklanki porzeczek czerwonych
  • dodatkowo:garść porzeczek do dekoracji,cukier puder pół szklanki,białko-gdy lukrujemy muffinki
Wykonanie:białka ubijamy z cukrem,łączymy z pozostałymi mokrymi składnikami,następnie mieszamy z suchymi,na koniec dodajemy porzeczki.
Wypełniamy muffinki na 3/4,pieczemy pół godzinki w temp.180-200 stopni.
Gotowe posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy i ozdabiamy porzeczkami.
Wychodzi ok.12-14 muffinek.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...